Hlavní obsah

Kdo změří ve finále Poháru FIFA síly s překvapením z USA?

Překvapivým finalistou Poháru FIFA jsou fotbalisté Spojených států amerických. Ti ve středečním semifinále porazili Španěly 2:0, evropští šampióni tak přišli o možnost překonat světový rekord Brazílie v neporazitelnosti. Oba celky drží rekord s 35 zápasy bez porážky v řadě. Kanárci se ve čtvrtek utkají s domácí Jihoafrickou republikou.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Fotbalista Jozy Altidore (vpravo) z týmu USA se raduje se spoluhráčem z gólu do sítě Španělska v semifinále Poháru FIFA.

Článek

Domácí výběr ‚Bafana Bafana‘ se netají tím, že nemá co ztratit. Spoléhá se ale na podporu fanoušků, kteří by mohli své oblíbence dohnat k vítězství. Středeční senzační výhra Američanů nad Španěly může posloužit jako extra motivace. „Zasloužíme si být v semifinále, získali jsme čtyři body,“ citují stránky FIFA domácího kouče Joela Santanu.

Navíc stačí se podívat o třináct let zpět, v Johannesburgu domácí výběr tehdejší mistry světa zle potrápil. Brazilci už prohrávali 0:2, dokázali ale otočit skóre na 3:2. Zápas pamatuje aktuální trenér Kanárků Dunga. „Čeká nás těžký test, ale jsme připravení. Máme velice silný tým,“ věří svým svěřencům Dunga.

Brazilci zůstali na turnaji jediní neporažení, všechny tři zápasy základní skupiny vyhráli. Nejprve se štěstím proměněnou penaltou Kaká v nastavení porazili 4:3 Egypt, poté si poradili s bezradnými Američany. Na závěr skupiny poslali z turnaje domů mistry světa Italy.

Oba celky navíc bojují o velké finance. Finalisté si rozdělí pět miliónů eur (přibližně 131 miliónů korun), poražení semifinalisté si odvezou o 1,5 miliónu eur méně. Šampión získá 2,7 miliónu eur.

Na vítězství Jihoafričanů si můžete vsadit v kursu 8,8, na výhru Brazílie vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 1,28. Pokud očekáváte remízu, je k dispozici kurs 4,7.

Reklama