Hlavní obsah

Čeští hokejisté odstartují osmifinále proti favorizované Kanadě

Zatím nejlépe se prezentující celek na mistrovství světa Kanada bude ve čtvrtek prvním soupeřem českých hokejistů v osmifinálové skupině šampionátu. Ti ve středu prohráli s Finskem těsně 3:4 a dnes změří síly se zatím suverénním výběrem kolébky hokeje. Kanaďané deklasovali všechny tři soupeře v základní skupině.

Článek

Sílu tradičního celku vedle outsiderů Běloruska a Maďarska pocítili i Slováci, kteří jen díky dvěma přesilovkovým gólům v závěru korigovali debakl na 3:7. Bělorusy porazili Kanaďané 6:1, nešťastné Maďary smetli 9:0.

Nyní ale změří síly s prvním těžším soupeřem, za nějž Slováci v aktuální formě a současným kádrem považování být nemohou. Češi zahájili šampionát pohodovou výhrou 5:0 nad Dánskem, Norsko zdolali 5:2. O prohře s Finy již byla řeč.

Kanaďané s 22 vstřelenými góly kralují ofenzivním statistikám. Úspěšnost střelby mají 18,8 procenta, využití přesilovek dokonce skvělých 47,37 procenta. Zároveň jsou ale s 63 trestnými minutami nejvylučovanějším celkem. Spoléhají na produktivitu Martina St. Louise, který ve třech utkáních nasbíral devět bodů (3+6). Ofenzivně se daří i říznému obránci Weberovi, který si připsal 6 bodů (3+3).

Nejproduktivnějším českým hokejistou je Petr Čajánek s 6 body (2+4), největší hvězda Jaromír Jágr má bodů 5 (1+4). Příjemným překvapením jsou výkony obránce Romana Poláka, jehož chválil i trenér Růžička. V pátek by se k týmu měl připojit útočník San Jose Milan Michálek, zájem přijet na MS vyjádřila i hvězda New Jersey Patrik Eliáš.

Na vítězství Kanady si můžete vsadit v kursu 1,62. Na výhru českých hokejistů vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 3,75. Pokud očekáváte remízu po základní hrací době, je k dispozici kurs 4,4.

Reklama