Hlavní obsah

Vybojuje suverénní Button v Monaku další vítězství?

Již pátý triumf v aktuálním ročníku mistrovství světa formule 1 může vybojovat britský pilot Jenson Button. Jezdec stáje Brawn GP dominuje hodnocení seriálu a rád by odčinil pět let staré zaváhání, kdy právě v Monaku o necelou sekundu prohrál s Italem Trullim. Kdo vyhraje na populární trati, která letos slaví osmdesátileté výročí?

Článek

Z pěti dosavadních letošních závodů se Button radoval čtyřikrát, jen v Číně senzačně zvítězil Němec Sebastian Vettel s Red Bullem. „Monako je unikátní trať s nepředvídatelným průběhem,“ připomíná šéf stáje Ross Brawn.

Na minulé Velké ceně Španělska stáje předvedly upravené vozy po rozhodnutí odvolacího soudu, který povolil netypické difuzory stájí Brawn GP, Toyota a Williams. Nadcházející VC řádně všechna auta prověří. Nikde jinde není potřeba tolikrát řadit a jet tolik okruhů.

Před rokem v Monte Carlu triumfoval Lewis Hamilton, který s McLarenem získal titul mistra světa. Britskému jezdci se na trati daří, při své premiéře v roce 2007 skončil druhý. Loňský závod provázel v počátku déšť a řada nehod, ukončen byl po uplynutí dvouhodinového limitu. McLaren je v Monaku historický nejúspěšnější stájí, vyhrál tam už 15x.

Vítězové předchozích závodů v Monaku:
2008 – Lewis Hamilton (Brit./McLaren)
2007 - Fernando Alonso (Šp./McLaren)
2006 - Fernando Alonso (Šp./Renault)
2005 - Kimi Räikkönen (Fin./McLaren)
2004 - Jarno Trulli (It./Renault)
2003 - Juan Pablo Montoya
2002 - David Coulthard (Brit./McLaren)

V Monaku rozhoduje kvalifikace, na úzké městské trati není příliš možností k předjíždění. Bezpečnostní zóny prakticky nemá, většina okruhu vede mezi domy nebo podél přístavu s luxusními jachtami. Přibližně osmina trati je schovaná v tunelu.

Poprvé na trať v Monte Carlu vozy vyjedou ve čtvrtek, kdy jsou na programu první tréninky.

Pokud očekáváte další vítězství Buttona, můžete si vsadit v kursu 3. Na druhou až třetí pozici britského pilota vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 1,6. Pokud očekáváte, že Button skončí od 3. do 6. místa, je k dispozici kurs 1,35. Pokud očekáváte umístění na 4. - 8. místě, můžete si vsadit v kursu 1,25.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články