Hlavní obsah

Vrátí Ferrari v Monaku konkurenci úder?

Jako za starých časů vypadaly úvodní čtvrteční tréninky na víkendovou Velkou cenu Monaka formule 1. Za mistrem světa Lewisem Hamiltonem s vozem McLaren se dlouho pohybovaly obě Ferrari Kimiho Räikkönena a Felipeho Massy. Nezvyklý pohled v sezóně, které dominuje stáj Brawn GP. Její čest dlouho zachraňoval Rubens Barrichello, nejrychlejší čas ale zajel Němec Rosberg s Williamsem.

Článek

Barrichello skončil třetí, jeho týmovému kolegovi a lídrovi šampionátu Jensonu Buttonovi se v úvodu po drobném kontaktu s bariérou příliš nedařilo. Čtvrtý čas zajel až v závěru tréninků.

Před sobotní kvalifikací vlily časy čtvrtečních tréninků příznivců rudých barev mírný optimismus do žil. Tradiční stáj se v dosavadním průběhu sezóny trápí a v Poháru konstruktérů má na svém kontě pouhých šest bodů. Před rokem jich ve stejné fázi sezóny bylo desetkrát tolik (63)... Na umístění na stupních vítězů Ferrari stále čeká.

Navíc vážně hrozí, že Ferrari a další stáje nebudou v příštím ročníku závodit vůbec. Mohou za to úsporná opatření FIA, která hodlá zavést volitelný finanční strop 40 miliónů liber. Vedle italského týmu protestují například Toyota, Renault a oba celky s podporou Red Bullu.

Monako je ale považováno za královský závod sezóny a uspět zde chce každý. Dramatičnosti by mohla přidat předpověď počasí, podle níž by mělo stejně jako před rokem pršet. Tehdy se z vítězství radoval Hamilton.

Ferrari je podle bookmakerů Tipsportu třetím největším favoritem na zisk Poháru konstruktérů. Vsadit si na italskou stáj můžete v kursu 13. Nejnižší kurs má lídr Brawn GP (1,3) a Red Bull (4).

Reklama