Hlavní obsah

Legendární Jackson může být nejúspěšnějším koučem historie NBA

Jediné vítězství chybí trenéru Los Angeles Lakers Philu Jacksonovi k osamostatnění se v žebříčku nejúspěšnějších koučů historie NBA. Nyní má dvaašedesátiletá legenda devět triumfů stejně jako Red Auerbach. K tomu dva z doby aktivní kariéry v New York Knicks.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Trenér Los Angeles Lakers Phil Jackson

Článek

Rodák z Deer Lodge Jackson je bývalý profesionální hráč, napsal také několik knih. Jednak o týmech, které trénoval, také ale o náboženských praktikách původních obyvatel Ameriky. Jeho přístup je ovlivněn východními náboženstvími, čímž si vysloužil přezdívku Zen Master.

Známý je ovšem především díky sportu, Chicago Bulls koučoval v letech 1989-1998 a v této slavné éře dovedl Býky šestkrát k triumfu v NBA. Další tři prsteny pro šampióna přidal už s Los Angeles Lakers, které dovedl k mistrovskému hattricku v letech 2000-03. navíc dvakrát vyhrál NBA jako hráč v dresu New York Knicks.

To mu vysloužilo vstupenko do Síně slávy NBA, kam byl uveden v roce 2007. V roce 1998 v rámci oslav padesáti let NBA byl jmenován jedním z deseti největších koučů historie soutěže.

Phil Jackson byl v mládí sportovně nadaný, vedle basketbalu působil jako chytač v baseballu, hrál i americký fotbal. V roce 1967 jej ve druhém kole draftovali New York Knicks, v jejichž dresu převážně jako náhradník hrál do roku 1978. Poslední dvě sezóny aktivní kariéry strávil v New Jersey.

Na vítězství Orlanda v šestém finále si můžete vsadit v kursu 1,8, na výhru Los Angeles vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 2,15. Pokud očekáváte remízu po základní hrací době, je k dispozici kurs 12.

Reklama