Hlavní obsah

O premiérový titul světového šampiona se Španělé porvou s Nizozemci

Jedno je jisté. Do seznamů mistrů světa přibude nové jméno. V nedělním finále světového šampionátu v JAR se totiž utkají Španělé s Nizozemci a ani jeden tým se v historii ze světového prvenství neradoval. Oba celky chtějí velkou šanci ukončit čekání využít a přidat se k Brazílii, Itálii, Německu, Argentině, Uruguayi, Anglii a Francii.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Fotbalisté Nizozemska se radují po gólu, který Arjen Robben (uprostřed) vstřelil Slovákům.

Článek

Španělé jako úřadující mistři Evropy sice zahájili turnaj porážkou se Švýcarskem, následující výhry nad Hondurasem a Chile ovšem znamenaly vítězství ve skupině. Vyřazovací část svěřenci trenéra del Bosqueho zahájili vítězstvím nad Portugalskem, poté vyřadili Paraguay a v semifinále si Španělé poradili s Německem. Pokaždé jim k postupu stačil jediný gól. Hlavní zbraní je kanonýr David Villa, který na šampionátu zatím vstřelil pět gólů.

Nizozemci jsou jediným týmem, který na MS zatím ani jednou neprohrál. Svěřenci trenéra Van Marwijka dokonce ještě neztratili ani bod a prezentují se pohlednou a účelnou hrou. V základní skupině vstřelily „Tulipány“ pět gólů, v play-off pak při vítězstvích nad Slovenskem, Brazílií a Uruguayí přidaly sedm branek. Pětkrát se prosadil Wesley Sneijder. Nizozemci téměř dva roky nepoznali přemožitele, neprohráli 25 utkání v řadě.

Oba týmy se utkaly osmkrát, čtyřikrát zvítězili Nizozemci, třikrát pak Španělé. Ti mají mírně aktivní skóre 12:10. Naposledy se obě reprezentace střetly v roce 1983.

Na vítězství Španělů si můžete vsadit v kursu 2,1, na výhru Nizozemců vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 3,6. Pokud očekáváte remízu po základní hrací době, je k dispozici kurs3,2.

Jsi na Facebooku? Sleduj nejnovější články a informace o sázení taky tam. Staň se naším fanouškem!

Reklama