Hlavní obsah

Sakkariová - Kvitová 7:6, 3:6, 2:6Skvělé! Kvitová otočila bitvu s Řekyní a slaví postup do čtvrtfinále Australian Open

Aktualizováno

Paráda! Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová postoupila do čtvrtfinále Australian Open. Nad řeckou tenistkou Marií Sakkariovou vyhrála rodačka z Fulneku po boji po setech 6:7 (4:7), 6:3 a 6:2. Poslední česká zástupkyně ve dvouhře tak pokračuje dál na prvním grandslamovém turnaji sezony, stala se první čtvrtfinalistkou.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Kvitová slaví na Australian Open postup do čtvrtfinále.

Článek

Kvitová si vybrala slabší chvilku hned při prvním servisu, který jí Sakkariová prolomila. Vzápětí na vlastním podání Řekyně nezaváhala a získala náskok. Rodačka z Fulneku se rozjížděla pomaleji, udělala pár nevynucených chyb, manko ve skóre se jí tak nedařilo odmazat.

Za stavu 5:4 šla turnajová dvaadvacítka podávat na zisk setu, ale své snažení nedokázala dotáhnout do úspěšného konce. Kvitová srovnala na 5:5 a zaťatá pěst jen potvrzovala, že se bude o úspěch rvát.

Koncovka první sady pak nabídla pořádné drama. Následně totiž Kvitové opět nefungoval ideálně servis a Sakkariová za nadšeného povzbuzování hloučku řeckých fanoušků dostala druhou šanci dohrát při vlastním podání set. Ani tuhle šanci ale nevyužila a rozhodnout tak musela zkrácená hra.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Řekyně Maria Sakkariová odehrála dobrý zápas, ale na českou lvici to nestačilo.

Češka vedla 2:0, nakonec se ale strany měnily za vyrovnaného stavu 3:3. Řekyně přitom působila nervoznějším dojmem, když komentovala některé výroky sudích. Jenže v koncovce měla nakonec pevnější nervy právě Sakkariová, dobře podávala a zkrácenou hru ovládla poměrem 7:4.

Lvice se nevzdala

Úvod druhé sady dal českým fanouškům naději, že se Kvitové povede se zápasem něco udělat. Získala totiž podání soupeřky. Pokud se české bojovnici povedlo dostat Řekyni do delších výměn, byla často úspěšná. Jenže vzápěti turnajová sedmička neudržela servis a bylo po výhodě.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Jo! Kvitová je prostě bojovnice.

Česká tenistka se snažila výměny rychle ukončovat, jenže se nevyvarovala pár chyb a Sakkariové tak sama nabízela body. Češka se ale dál prala s osudem a ve čtvrté hře druhé sady odvrátila dva brejkboly.

Slabší chvilku si v páté hře vybrala i soupeřka Kvitové, při vlastním servisu vyrobila dvě dvojchyby a turnajová sedmička šla na servis za příznivého stavu 3:2. Jenže po obrovské tahanici hru, která trvala přes sedm minut, ztratila a bylo vyrovnáno.

Obě hráčky v těchto chvílích bojovaly se servisem. Když jej následně opět ztratila Řekyně, vztekle praštila raketou, aby ze sebe dostala frustraci z toho, že nabídla české tenistce další šanci jít do vedení. Češka navíc při svém servisu nezaváhala a utrhla se poprvé v utkání do vedení 5:3. Sakkariová naopak znovu ztratila podání, což znamenalo jediné - na sety bylo srovnáno 1:1.

Vstup do rozhodujícího dějství vyšel skvěle devětadvacetileté Kvitové. Uhrála vlastní servis a vzápětí nátlakovou hrou dostala sokyni do úzkých při jejím podání. Turnajová sedmička dál dostávala soupeřku pod tlak a ovládala dění na kurtu, když šla do slibného vedení 3:0.

Sakkariová se sice při svém podání bodově nadechla, ale Lvice z Fulneku vzápětí opět zvýšila na 4:1 a byla čtvrtfinále opět o pořádný kus blíže. Vše pak platilo o to víc, když dobře servírující a v těchto chvílích i trpělivě hrající Kvitová navýšila vedení na 5:2. Řekyně už v krizové chvíli nedokázala zabrat a hned po následující hře mohla česká tenistka slavit postup do čtvrtfinále.

Kvitová tak zvládla otočit zápas, který se pro ni nevyvíjel dobře. "Věděla jsem, že to bude těžký zápas a byl to těžký zápas. Ztratila jsem první set v tiebreaku, takže jsem musela o to víc tvrdě bojovat," komentovala po utkání přímo na kurtu zápas česká tenistka.

Prohlásila také, že nemá sebemenší problém s motivací, i když na Australian Open už hrála mnohokrát. "Jsem rád, že po tom svém comebacku můžu hrát a náramně si to užívám," prohlásila Kvitová. Ve čtvrtfinále se utká s vítězkou duelu Bartyová - Riskeová.

Strýcová s Tchajwankou jde dál, ve smíšené čtyřhře končí

Šanci na trofej stále drží i Barbora Strýcová ve čtyřhře. S tchaj-wanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej prošly do čtvrtfinále po výhře nad srbsko-chorvatským párem Darija Juraková, Nina Stojanovičová 6:4, 6:4 a vyhrály i sedmý zápas v sezoně. Rok zahájily nejvýše nasazené deblistky Australian Open ziskem titulu v Brisbane.

Ve smíšené čtyřhře třiatřicetiletá Strýcová neuspěla. S Brazilcem Marcelem Melem byli rovněž v roli turnajových jedniček, ale nestačili na zvučné soupeře Bethanii Mattekovou-Sandsovou s Jamiem Murraym. Vítězům mixu z posledních dvou US Open podlehli 6:3, 4:6 a 7:10.

Za obhajobou trofeje ve smíšené čtyřhře úspěšně vykročila Barbora Krejčíková. Před rokem vyhrála Australian Open s Američanem Rajeevem Ramem, s novým chorvatským spoluhráčem Nikolou Mektičem začali vítězstvím 7:5, 6:2 nad krajankou Květou Peschkeovou s Nizozemcem Wesley Koolhofem.

Nedělní program Australian Open
Rod Laver Arena:
Sakkariová (22-Řec.) - Kvitová (7-ČR) 7:6 (7:4), 3:6, 2:6
Čtyřhra - 3. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Juraková, Stojanovičová (Chorv./Srb.) 6:4, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/Brit.) - Strýcová, Melo (1-ČR/Braz.) 3:6, 6:4, 10:7.
Krejčíková, Mektič (5-ČR/Chorv.) - Peschkeová, Koolhof (ČR/Niz.) 7:5, 6:2.
Dvouhra juniorek - 1. kolo:
Lavičková (ČR) - Pak So-hjon (Korea) 2:6, 6:1, 7:5,
Baszaková (Pol.) - L. Fruhvirtová (5-ČR) 7:6 (9:7), 6:3.
Další výsledky najdete zde >>>

Reklama

Související témata: