Hlavní obsah

Potlesk pro legendu, za kterou se tenis stydí. Pošlete ji už do historie, kam patří, žádá McEnroe

Melbourne/Praha

Dosáhla na úspěchy, o kterých generace tenistů a tenistek po ní zatím jen marně sní. I fenomenální Serena Williamsová se jí v počtu grandslamových titulů jen přiblížila. Třeba Rogeru Federerovi chybí k jejímu vyrovnání hned čtyři triumfy na turnajích velké čtyřky. Legendární Margaret Courtová letos slaví 50 let od zisku čistého grandslamu (čtyři grandslamové tituly v jednom roce), ale uspořádat pro 77letou slavnou krajanku byť jen malý ceremoniál před duelem Nadala s Kyrgiosem bylo pro australský svaz balancováním na tenkém ledě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Margaret Courtová se dočkala během Australian Open ocenění.Video: sntv

 
Článek

Na vině jsou pochopitelně kontroverzní výroky na adresu homosexuálů či rasové segregace, které Courtová celá léta vypouští do světa. A pro oficiální místa světového či australského tenisu zakládající si na maximální otevřenosti a respektu je tak oslava zcela unikátní kariéry nejúspěšnější ženy tohoto sportu a současně distancování se od jejích slov dost delikátní záležitostí.

Třeba v roce 1994 například při projevu v australském parlamentu Courtová prohlásila že „homosexualita je ohavnost". Nedávno také vyjádřila pohoršení nad tím, že „v tenisu je plno leseb".

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Margaret Courtová drží Daphne Ackhurst Memorial Cup při příležitosti 50. výročí zisku svého čistého grandslamu.

„Když jsem hrála já bylo jich jen pár. Ale těch pár bralo ty mladší na party. To, co vidíte na vrcholu, pak proleze celým sportem," prohlásila také s tím, že podle ní homosexualita není vrozená, nýbrž je věcí rozhodnutí.

Není divu, že proti jejím postojům vždy stály v tvrdé opozici jiné bývalé hráčky jako Martina Navrátilová, Billy Jean Kingová či Rennae Stubbsová, které se hlásí k lesbické orientaci.

Před pondělním ceremoniálem se ale do celé záležitosti pustil také John McEnroe, jenž působí i během Australian Open jako komentátor a glosátor Eurosportu.

„Existuje jen jeden delší seznam než ten s úspěchy Margaret Courtové. Je to seznam jejích urážlivých a homofobních výroků," rozpovídal se McEnroe.

„Jen pár příkladů. Během režimu apartheidu v Jižní Africe řekla: ´Miluji Jižní Afriku. Mají tu rasovou otázku organizovanou lépe než kde jinde.´ Cože?" pokračoval bývalý šampion.

„O transgender dětech a LGBTIQ: ´Je to celé dílo ďábla ... tenis je plný leseb...je smutné, že děti jsou vystavovány homosexualitě," připomínal dále jiná pobuřující tvrzení.

A na závěr apeloval na Serenu Williamsovou: „Sereno, prosím, udělej mi laskavost: vyhraj letos ještě dva grandslamové tituly, abychom mohli Margaret Courtovou a její urážky poslat do minulosti, kam patří."

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Serena Williamsová zatím Margaret Courtovou v počtu grandslamových titulů nedostihla.

Williamsová má na svém kontě 23 grandslamových titulů ve dvouhře a už několikrát promarnila šanci se vyrovnat Courtové, která jich získala 24. V Melbourne se to hvězdně veteránce každopádně nepovede, protože z turnaje už ji vyřadila Číňanka Wang.

Samotný ceremoniál nakonec proběhl v poklidu. Courtová sklidila za své výsledky z minulosti potlesk, žádné bučení či jiné protesty se z hlediště neozývaly. Byla k vidění jen australská vlajka v duhových barvách u jednoho z příznivců.

Šéf australského tenisu Craig Tiley dal ale jasně najevo, že Courtové jsou dopřány pocty za její výsledky „nikoliv za osobní postoje, které jsou v příkrém protikladu k tomu, co moderní tenis reprezentuje."

Sama legendární hráčka, která ač původně katolička vystupuje coby prominentní hlas evangelického Letničního hnutí (Pentecostal movement) jako Reverend Dr Margaret Smith Courtová, však o svých postojích vůbec nepochybuje.

„Kamkoliv jdu, spousta lidí mě plácá po ramenou a říká: ´Díky, že jste mým hlasem´. Nikdy se mi nestalo, aby někdo zaklepal na rameno a řekl třeba : ´Nenávidím tě´. Jen předávám dál, co říká Bible," řekla pro rádio ABC Perth.

Reklama