Hlavní obsah

Zlomí Kvitová srdce světové jedničce i celé Austrálii? Není se čeho děsit, říká šampion

Melbourne/Praha

Dlouhých 42 let čekají Australané na svojí tenisovou šampionku z domácího grandslamu v Melbourne. Letos s favorizovanou světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou cítí, že mají jedinečnou šanci půst ukončit. A moc si nepřipouštějí, že by jim sen mohla zhatit Petra Kvitová už v repríze loňského čtvrtfinále, které je na programu v úterý ve 2:30 ráno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová po jasné výhře vyzve světovou jedničku.Video: sntv

 
Článek

I tamní legendy věří, že Bartyová půjde dál a cestu za titulem by jí mohl usnadnit i kolaps celé řady favoritek v čele s Naomi Ósakaovou, Serenou Williamsovou či Karolínou Plíškovou.

„Serena a Ósakaová už v turnaji nejsou. S ostatními hráčkami může manévrovat a vnutit jim svůj styl hry. Myslím si, že ani jedna z těch, co v pavouku zůstaly ji (Bartyovou) nemusí nijak děsit," uvedl pro Sydney Morning Herald bývalý tenista Pat Cash, někdejší wimbledonský vítěz, který však ve finále Australian Open dvakrát prohrál.

„Samozřejmě, v této fázi turnaje už může každý, kdo bude mít svůj den, zvítězit. A když má Kvitová svůj den, tak všechno válcuje. Ale Ash (Bartyová) je lepší hráčkou, než byla loni. Mnohem lepší," srovnává nadcházející duel s tím loňským, který ovládla česká tenistka.

„Má (Bartyová) za sebou ošemetné zápasy, jako třeba ten poslední (třísetové vítězství nad Alison Riskeovou), ale dokázala najít cestu k výhře. Myslím, že proti Kvitové se zlepší natolik, že postoupí, což ji nakopne až do finále," myslí si Cash.

S růstem očekávání samozřejmě doléhá na domácí hvězdu stále větší tlak, s nímž se však zatím vyrovnává vcelku statečně.

„Je to extrémně těžké. Jen málokdo se s něčím takovým v minulosti srovnal. Hrát doma je mimořádně náročné. Myslím, že teď to na ni doléhá víc, než tu bývala zvyklá, ale zatím se s tím srovnává dobře," všimla si někdejší světová čtyřka Jelena Dokičová.

Že je Bartyová lepší hráčkou, než byla před rokem si myslí i její krajanka Rennae Stubbsová. A to nejen díky premiérovému grandslamovému titulu z French Open, ale především díky triumfu na Turnaji mistryň.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Australská tenistka Ashleigh Bartyová po vítězství ve 2. kole Australian Open.

„Každý mluví o French Open, ale podle mě nejzásadnější triumf získala právě v Šen-čenu, tam si doopravdy ověřila, že může porážet kohokoliv kdykoliv, což jí posílilo sebevědomí," zdůraznila Stubbsová.

Podle Cashe navíc po postupu do čtvrtfinále přišlo jisté uklidnění, že vystoupení na Australian Open pro ni neskončí krachem.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Ashleigh Bartyová hodně zlepšila bekhend, myslí si Pat Cash.

„Kdyby vypadla dříve, šlo by o jednoznačné zklamání. Ale teď už ví, že případná porážka s Kvitovou, či kýmkoliv jiným, není žádná ostuda. Může se uklidnit a předvádět svůj nejlepší tenis," domnívá se.

„Zlepšila servis, má i lepší bekhend. To byly její největší slabiny, které nyní skoro odstranila. S tím samozřejmě souvisí i růst sebevědomí," doplnil Cash.

Sama Bartyová, ale před bitvou s Kvitovou mluvila hlavně o sympatiích a respektu k české tenistce. „Petru mám ráda a doufám, že mi v úterý večer nezlomí srdce," řekla Australanka bezprostředně po postupu do čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: