Hlavní obsah

Teenagerka z hor šokovala. Čtrnáctiletá Andořanka dobyla juniorské Australian Open

Tenis má nové hrdinky. O šok se na letošním Australian Open postarala nejen Američanka Sofia Keninová, která turnaj vyhrála, ale i teprve čtrnáctiletá tenistka z Andorry. Nejmladší hráčka mezi juniorkami Victoria Jimenézová se jako debutantka vůbec nezalekla, poradila si se všemi soupeřkami a grandslam ovládla. „Oslavím to spoustou čokolády,“ usmívala se obdivovatelka Petry Kvitové.

Foto: Sport.cz

Victoria Jimenézová ovládla juniorské Australian Open.

Článek

Když se řekne Andorra, asi se vybaví spíše lyžování než tenis. Přesto má tato šestnáctá nejmenší země světa svou tenisovou hvězdičku. Je jí teprve čtrnáctiletá Victoria Jimenézová, která ovládla letošní juniorské Australian Open. Debutantka a nejmladší hráčka letošního grandslamu loni ovládla šest juniorských turnajů a teď k nim do sbírky přidala i zatím nejcennější trofej. Přitom v zemi obklopené Pyrenejemi je jen jeden jediný krytý kurt.

A tak talentovaná tenistka trénuje i v akademii v Barceloně, kterou vede její otec a kouč Joan Jimenéz. „V Andoře je jen jeden krytý kurt. Máme tam i venkovní, ale ty jsou po většinu roku pokryté ledem,“ uvedla Jimenézová na webu firstpost.com. Není tedy divu, že  mladičká dívenka byla ze svého vítězství v šoku.

Teprve loni totiž začala hrát na juniorském okruhu a už nyní poráží své starší soupeřky. „Kdyby mi někdo loni řekl, že letos vyhraju juniorské Australian Open, budu ho považovat za blázna. Nikdy mě nenapadlo, že bych tady mohla vyhrát. Tolikrát to vypadalo, že prohraju, ale nikdy jsem se nevzdala,“ vyprávěla usměvavá teenagerka.

Jimenézová je podle svých slov hodně soutěživá a prohry se prý naučila brát jako součást hry. „Když chcete být tenistkou, musíte umět i prohrávat a poučit se z toho,“ líčila obdivovatelka Petry Kvitové a Rafaela Nadala. „Líbí se mi Kvitová. To, jak se dokázala vrátit na kurty, je obdivuhodné. Nadal je podle mě nejlepším tenistou, je to velký bojovník, který si téměř nikdy nestěžuje,“ vysvětlovala dál.

Ohromnou radost jí samozřejmě po výhře udělaly i zprávy, které jí přišly. „Jsem moc ráda, že je má země na mě hrdá. Je mí ctí ji reprezentovat,“ prohlásila. Jak bude vypadat oslava titulu? Bude prý hodně sladká. „Oslavím to spoustou čokolády,“ tvrdila tenistka, která ovládá pět jazyků, a na kterou teď čeká dohánění studia.

Reklama