Hlavní obsah

Tenistka křičela v agónii. Každou vteřinou to bylo horší a lékaři nikde, říkala šokovaná soupeřka

Na ten moment tenisoví fanoušci jen tak nezapomenou. Psal se rok 2017, když během zápasu druhého kola Wimbledonu mezi Soranou Cirsteaovou a Bethanií Mattekovou-Sandsovou utrpěla Američanka vážné zranění pravého kolena. Bolestí křičící tenistce se dostalo pomoci až po několika nekonečných minutách. Situace se v podobném duchu opakovala na probíhajícím turnaji v Montrealu. Nešťastnou hrdinkou byla Mihaela Buzarnescuová a i tady bylo počínání lékařů podrobeno ostré kritice.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Mihaela Buzarnescuová utrpěla během zápasu vážné zranění

Článek

Byl to podobně děsivý okamžik jako ve vzpomínaném utkání Mattekové s Cirsteaovou. Utkání druhého kola mezi Elinou Svitolinovou a Mihaelou Buzarnescuovou dospělo k dramatickému závěru třetího setu, když se Rumunka při dobíhání míče v bolestech zhroutila k zemi. Křičící tenistka se bezmocně držela za kotník a šokovaní fanoušci jen bezmocně přihlíželi zoufalé snaze Svitolinové jí pomoci.

A nešťastný rok starý moment z All England Clubu se opakoval. Trpící hráčce se snažila pomáhat jen její soupeřka, lékařská pomoc totiž u kurtu přítomná nebyla.

Organizátoři turnaje se tak podobně jako jejich kolegové ve Wimbledonu ocitli pod palbou kritiky od fanoušků i samotné Svitolinové. "Kde byli lékaři? Pomoc měla přijít daleko dříve." Tak by se daly shrnout naštvané příspěvky na sociálních sítích.

Včasnost lékařského zásahu se snažil hájit ředitel klání v Montrealu Eugene Lapierre. "Doktorka byla v hlavní budově areálu. Od okamžiku, kdy dostala od hlavní rozhodčí zprávu, jí to trvalo jen dvě minuty a třicet sekund, než se dostala na kurt. To bylo v pořádku."

První pomoc se tak trpící Rumunce snažila poskytnout právě Svitolinová. "Hned jsem viděla, že je to velmi vážné. Nemohla jsem ale toho moc dělat. Ani já, ani hlavní rozhodčí. Než dorazila lékařská pomoc, zdálo se mi to jako věčnost," popisovala děsivé momenty světová pětka.

"Pomoc přišla pozdě. Když jsem si dívala na její kotník, tak ten se mi doslova zvětšoval před očima každou vteřinou. Muselo to být pro Mihaelu hrozné. Takhle vážné zranění je to nejhorší, co může sportovce potkat," pokračovala Svitolinová.

Horší situace nastala ve vzpomínaném wimbledonském zápase Mattekové, kdy Američanka musela na ošetření čekat ještě o dost déle. Už tehdy se rozpoutala bouřlivá diskuse o lepším zajištění zdravotní péče pro tenisty a tenistky.

"Chápu, že je pro fyzioterapeuty obtížné dorazit na kurt okamžitě. Ale jsem přesvědčená o tom, že zdravotně proškolení lidé by měli být přítomni u kurtu vždy. Soupeř nebo hlavní rozhodčí totiž většinou neví, co v takových situacích dělat. Tohle byla příliš vážná situace na to, abychom mohli pomoci. Je to stejné, jako když máte infarkt. Taky tam musí být lékařská pomoc hned a ne za pět či šest minut," nešetří kritikou Svitolinová.

Jiného názoru je však ředitel montrealského turnaje. "Je to na zvážení odpovědných lidí, ale osobně si nemyslím, že je nutné, aby byli lékaři u každého tenisového zápasu. Od chvíle, kdy si Buzarnescuová zranila kotník, do doby, než dorazila pomoc, uplynula krátká doba. Za mě bylo vše v pořádku," uzavírá Lapierre.

Buzarnescuová byla z kurtu odvezená na vozíčku, její zranění naštěstí nebylo tak vážné, jako v případě Mattekové. "Nemám zlomené žádné kosti. Horší je, že mám vážně poraněné vazy, určitě nebudu hrát na US Open. Chtěla bych poděkovat své soupeřce za pomoc a také mým fanouškům. Věřím, že se brzy na kurty vrátím," psala na sociálních sítích třicetiletá Rumunka.

Reklama

Související témata: