Hlavní obsah

Djokovič - Del Potro 6:3, 7:6, 6:3Šampión Djoker! Srbský tenista ve skvělém zápase přehrál Del Potra a ovládl US Open

Aktualizováno

Novak Djokovič je definitivně zpět! Srbský tenista porazil ve finále US Open Juana Martina del Potra po setech 6:3, 7:6 a 6:3 a po triumfu ve Wimbledonu slaví svůj letošní druhý, celkově už čtrnáctý grandslamový titul. Utkání se kvůli dešti hrálo pod zataženou střechou a nabídlo celou řadu fantastických výměn a parádního tenisu s hořkým koncem pro Argentince.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Novak Djokovič s pohárem pro vítěze US Open.

Článek
Fotogalerie

S předem jasným záměrem vstoupil do finálového zápasu Novak Djokovič. Drtivou většinu míčů směřoval do bekhendu Juana Martina del Potra a tato taktika na vytáhlého Argentince fungovala. Klíčový moment prvního setu přišel za stavu 4:3 pro srbského tenistu, když Del Potro jako první ztratil v zápase servis a Djokovič již nabídnou šanci nepustil. Za 51 minut ovládl první set 6:3.

Dramatický druhý set rozhodl tie break

Vítěz US Open z roku 2009 musel kritické situace řešit i hned v úvodním gamu druhého setu, kdy odvracel při svém podání dva brejboly soupeře. Zatímco tento game ještě rodák z Tandilu zvládl, při svém dalším servisu už o podání přišel.

Bitva jednoho z nejlepších servisů a returnů světa se však postupně začínala vyrovnávat. Do prvních problémů při svém podání se Novak Djokovič dostal až za stavu 3:2 a o game také k radosti většiny fanoušků na stadiónu Arthura Ashe přišel. Zjevně podrážděný Srb stále častěji gestikuloval směrem k některým divákům, kteří bouřlivě podporovali argentinského tenistu.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Novak Djokovič předvedl parádní výkon

Adam Hunger

Další trable musel svěřenec Mariána Vajdy řešit hned při svém dalším podání. Osmá hra druhého setu trvala dlouhých dvacet minut a Djokovič v ní odvracel tři brejkové možnosti soupeře. Servis však zachránil a srovnal na 4:4.

O osudu druhé sady tak musela rozhodnout zkrácená hra a když v ní Djokovič prohrával 1:3, tie break však nakonec vyhrál 7:4 a ujal se vedení 2:0 na sety. Druhá sada trvala 1 hodinu a 36 minut.

Fantastická Djokovičova obrana rozhodla

Zjevně uklidněný Srb vstoupil výborně i do třetí sady, když potřetí v zápase prolomil svému soupeři podání za stavu 2:1 ve svůj prospěch. V této době předváděl Djokovič to, čím je nejvíce proslulý. Svého soupeře doháněl k šílenství vynikající obranou podporovanou bezchybnou hrou s minimálním množstvím nevynucených chyb.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Juan Martin del Potro na podání

Adam Hunger

Ani to však světovou trojku nezlomilo a hned v následujícím gamu si Argentinec vzal své podání zpět. Rozhodující moment utkání přišel podobně jako v prvním setu za stavu 4:3 pro Srba, kdy Del Potro podruhé v setu přišel o podání. Následný game již Djokovič zvládl a mohl tak po třech hodinách a devatenácti minutách slavit po Wimbledonu svůj druhý letošní grandslamový titul.

"Jsem šťastný, že jsem po všech zdravotních problémech něco takového zvládl. Nikdy by se mi to nepovedlo bez podpory mé rodiny a mého týmu. Chtěl bych moc ocenit i Martina, který se také dokázal výborně vrátit po zdravotních problémech, které měl. Určitě ještě dostane šanci bojovat o grandslamové tituly," říkal po zápase šťastný šampión.

"Jsem smutný, ale i šťastný za Novaka, kamaráda a hráče, který je grandiózním šampiónem. Pokud někomu přeju tituly, tak jemu," reagoval Del Potro. "Není jednoduché mluvit krátce po prohře, ale jsem rád, že jsem si tady, na svém nejoblíbenějším turnaji, po všech svých problémech znovu zahrál finále," dodal.

Djokovič si připsal třetí triumf z Flushing Meadows (předtím kraloval v letech 2011 a 2015), čímž rozšířil svoji sbírku grandslamových titulů na čtrnáct a dorovnal výkon Američana Peta Samprase. Více grandslamových vavřínů už mají jen rekordman Švýcar Roger Federer (20) a současný první hráč světa Španěl Rafael Nadal (17). Za triumf Srb vydělal 3,8 miliónu dolarů (84 miliónů korun). V žebříčku se posune na třetí místo a bude nejvýše od loňského května.

Finále US Open - dvouhra mužů:
Djokovič (6-Srb.).- Del Potro (3-Arg.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:3.

Reklama

Související témata:

Pavouk - US Open - dvouhra mužů

  • Osmifinále

  • Španělsko Nadal (1) Gruzie Basilašvili
    6 : 3; 6 : 3; 6 : 7; 6 : 4
  • Rakousko Thiem (9) Jižní Afrika Anderson (5)
    7 : 5; 6 : 2; 7 : 6
  • Argentina Del Potro (3) Chorvatsko Čorič (20)
    6 : 4; 6 : 3; 6 : 1
  • Spojené státy Isner (11) Kanada Raonic (25)
    3 : 6; 6 : 3; 6 : 4; 3 : 6; 6 : 2
  • Chorvatsko Čilič (7) Belgie Goffin (10)
    7 : 6; 6 : 2; 6 : 4
  • Japonsko Nišikori (21) Německo Kohlschreiber
    6 : 3; 6 : 2; 7 : 5
  • Srbsko Djokovič (6) Portugalsko Sousa
    6 : 3; 6 : 4; 6 : 3
  • Austrálie Millman Švýcarsko Federer (2)
    3 : 6; 7 : 5; 7 : 6; 7 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Nadal (1) Rakousko Thiem (9)
    0 : 6; 6 : 4; 7 : 5; 6 : 7; 7 : 6
  • Argentina Del Potro (3) Spojené státy Isner (11)
    6 : 7; 6 : 3; 7 : 6; 6 : 2
  • Chorvatsko Čilič (7) Japonsko Nišikori (21)
    6 : 2; 4 : 6; 6 : 7; 6 : 4; 4 : 6
  • Srbsko Djokovič (6) Austrálie Millman
    6 : 3; 6 : 4; 6 : 4
  • Semifinále

  • Španělsko Nadal (1) Argentina Del Potro (3)
    6 : 7; 2 : 6
    skreč
  • Japonsko Nišikori (21) Srbsko Djokovič (6)
    3 : 6; 4 : 6; 2 : 6
  • Finále

  • Argentina Del Potro (3) Srbsko Djokovič (6)
    3 : 6; 6 : 7; 3 : 6