Hlavní obsah

V objetí Sereny Williamsové. Pořád ji mám ráda, tvrdí šampiónka US Open

New York/Praha

Omlouvala se fanouškům, že jim zkazila plánovanou oslavu očekávaného 24. grandslamového titulu Sereny Williamsové. Novou hrdinkou US Open se totiž stala teprve dvacetiletá japonská hvězdička Naomi Ósakaová, která ostřílenou veteránku vyřídila ve dvou setech 6:2, 6:4. "Když mě Serena u sítě objala, znovu jsem se cítila jako dítě," přiznala dojatá tenistka.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Naomi Ósakaová přijímá gratulace od Serena Williamsové

Článek
Fotogalerie

Naomi Ósakaová pózuje s pohárem

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Serena Williamsová po prohraném finále US Open

Vyrovnat absolutní rekord v počtu grandslamových titulů (24), který drží Margaret Courtová. S tímto jasným cílem šla do finále ve Flushing Meadows Serena Williamsová. Ani obrovská podpora domácích fanoušků však šestatřicetileté tenistce nebyla nic platná, na kurtu vládla o její šestnáct let mladší soupeřka.

"Každý chtěl, aby vyhrála Serena. Bylo to všude. V médiích, novinách. I já se cítila zvláštně. Když jsem vstoupila na kurt, jako bych to nebyla já. Snažila jsem se přesvědčit, že nejsem Serenina fanynka. Jsem svá, jsem jiná tenistka," popisovala své pocity první japonská grandslamová vítězka v historii Ósakaová.

Williamsová belgickou hráčku nevyrovnala

I na rodačku z Ósaky však aura hvězdné soupeřky zapůsobila. "Vím, že moc chtěla získat svůj 24. grandslamový titul. Když mě po zápase objala u sítě, znovu jsem se cítila jako dítě," říkala se slzami v očích vítězka.

Dvacetiletá Ósakaová má s legendární tenistkou neuvěřitelnou bilanci, v obou dosavadních vzájemných zápasech ji pokaždé porazila. Poprvé se tak stalo na letošním turnaji v Miami, podruhé právě ve finále US Open. Oba zápasy navíc byly jasnou záležitostí Japonky. V Miami nechala soupeřce pět her, teď jen o jednu více.

Serena Williamsová se mohla stát po Kim Clijstersové teprve druhou hráčkou, která by po návratu z mateřské vyhrála grandslamový titul. Ósakaová však sny americké hrdinky rozmetala. "Když jsem vyrůstala, byla Serena mým idolem. Sbírala jsem všechno, co se jí týkalo. Chtěla jsem být jako ona," pokračovala Ósakaová.

O výlevu Sereny mlčela

Mladá tenistka se ani náznakem nezmínila o výstupu Sereny, která za hádku s hlavním rozhodčím dostala nejdříve trestný bod, poté přišla i o celý game. "Nic se nezměnilo. Serena na mě byla u sítě i na pódiu moc milá. Pořád ji mám ráda," říkala Ósakaová.

Japonská tenistka prožívá životní sezónu, letos už ovládla Indian Wells, po vítězství na US Open se posune ze své dosavadní devatenácté příčky k absolutní světové elitě. V pondělním vydání žebříčku WTA figuruje na sedmém místě.

Za vítězství si Japonka připsala 3,8 miliónu dolarů (84 miliónů korun), ale žádné divoké oslavy neplánuje. "Peníze moc neutrácím. Nejsou pro mě tím hlavním. Hlavně, že jsem šťastná já a má rodina. Chtěla bych to oslavit s nimi, to by byl pro mě ten největší dárek," uzavírá nová grandslamová šampiónka.

Reklama

  4 : 6, 3 : 2 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 3 : 2 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík