Hlavní obsah

Daviscupovou baráž začne Veselý. Vyzve ho totální outsider

Je rozlosováno. Daviscupovou baráž českých tenistů v Maďarsku rozehrají Jiří Veselý a osmnáctiletý Zsombor Piros, jemuž patří až 419. příčka na žebříčku ATP. Po nich v pátek v Budapešti nastoupí Lukáš Rosol a Máté Valkusz. Domácí neměli vůbec v nominaci svoji jedničku Mártona Fucsovicse a z týmu na poslední chvíli vypadal i dvojka Attila Balázs.

Foto: Sport.cz

Vítězné gesto Jiřího Veselého.

Článek

"Pevně věřím ve vítězství. Kluci mají mnohem větší daviscupové zkušenosti a doufám, že to je naše výhoda a výsledek přikloníme na svou stranu," uvedl před zápasem kapitán Jaroslav Navrátil. Jeho svěřenci mají na kontě dohromady 46 odehraných zápasů v soutěži, zatímco maďarská čtveřice pouhých osm.

Pětadvacetiletý Veselý (91. v žebříčku ATP) bude proti Pirosovi, až 419. hráči světa s jedinou zkušeností s týmovou soutěží, favoritem. Uspět by měl také Rosol (185.), který hraje Davis Cup pravidelně od roku 2011, proti debutantovi Valkuszovi (271.).

Veselý nastoupí k zápasu po měsíční pauze, během které léčil zraněné tříslo. "Cítí se stoprocentně a sám řekl, že chce hrát," řekl Navrátil pro servery iDNES a Tenisový svět. Dvojku kapitán vybíral mezi Rosolem a Pavláskem. "Pro Lukáše rozhodly větší zkušenosti a v poslední době hrál lépe než Adam," uvedl Navrátil.

Třiatřicetiletý Rosol se do sestavy vrací po loňské prohrané baráži v Nizozemsku. Věří, že čeští tenisté zápasy proti mladým soupeřům zvládnou. "Oni jsou nováčci, budou nervózní, ale budou se opírat o publikum. Když odehrajeme dobrý zápas, tak můžeme teoreticky vyhrát oba dva, ale nebudeme předbíhat," řekl Rosol.

Los utkání baráže tenisového Davisova poháru Maďarsko - ČR (Budapešť, antuka):
Pátek (15:00):
Piros (419. v žebříčku ATP) - Veselý (91.)
Valkusz (271.) - Rosol (185.).
Sobota (16:00):
Borsos, Nagy - Pavlásek Jebavý.
Neděle (13:00):
Valkusz - Veselý, Rosol - Piros

Do čtyřhry jsou nahlášeni deblista Roman Jebavý s Adamem Pavláskem, ale hrát by měli Veselý - Pavlásek, nebo Veselý - Jebavý.

Jedničkou Maďarů měl být Márton Fucsovics. Aktuálně 41. hráč světa sice prožívá životní sezonu, ale má spory se svazem, a proto v nominaci chybí. Těsně před losem vypadl z maďarské sestavy také zraněný Attila Balázs (183.).

Čeští tenisté by si výhrou v Maďarsku zajistili pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los kvalifikačního kola příštího ročníku soutěže, která má zcela nový formát. V případě porážky by měli být na základě žebříčku mezi nenasazenými.

Mezinárodní tenisová federace ITF v srpnu schválila reformu Davisova poháru. Od příštího roku bude hrát 24 týmů kvalifikaci o postup do finálového turnaje, v kterém bude o "salátovou mísu" bojovat 18 týmů během týdne na jednom místě.

Díky tomu tenisty čekají v Davisově poháru naposledy zápasy na tři vítězné sety. Od příštího roku už se budou hrát všechny zápasy jen na dva vítězné.

S Maďarskem se čeští tenisté utkají počtvrté v historii a mají pozitivní bilanci 2:1. Naposledy vyhráli v roce 1996 i za pomoci Petra Kordy.

Reklama

Související témata: