Hlavní obsah

Pohodový Davis Cup? Veselého čeká maďarský mladík, který umí potrápit i velká jména

Praha

Na první pohled to nemohlo dopadnout lépe. Barážovému soupeři českého týmu Maďarsku chybí kromě v životní formě hrajícího Martona Fuscovicse i zraněná dvojka Attila Balász. Do boje tak musí vyrazit daviscupovými boji prakticky zcela neostřílený osmnáctiletý mladík Zsombor Piros. Že by však 419. hráč světa měl být pro českou jedničku snadným soustem?

Foto: Sport.cz

Jiří Veselý bude bojovat o úvodní bod proti Maďarsku

Článek

Není co řešit. Jiřímu Veselému patří ve světovém žebříčku 91. příčka, což je 328. míst lepší pozice než u jeho soupeře. Příbramský rodák odehrál v Davis Cupu 17 zápasů, jeho soupeř jediný. Přesto to český tenista nemusí mít v na první pohled jednoznačném souboji vůbec jednoduché.

Prvním varováním je fakt, že Jiří Veselý neodehrál kvůli problémům s třísly US Open, soutěžní zápas si tak nezahrál více než měsíc. "Týden po návratu z New Yorku jsem ještě nic nedělal. Celkem jsem byl mimo čtyři týdny. Nemůžu říct, že jsem v nejlepší formě, přiznal český tenista.

A jeho soupeř? Do zápasu půjde s naprosto čistou hlavou, nikdo od něj nic nečeká. Ale zároveň i s vědomím, že dokáže porazit opravdu velká jména. Jeho nejcennějším skalpem je výhra z ledna letošního roku, kdy na challengeru v Nouméa ve Francii uštědřil v prvním kole pořádnou facku domácí hvězdě Jullenu Benneteauovi, kterého porazil 3:6, 7:5, 6:1. Pro doplnění, šestatřicetiletý veterán je 57. hráčem světa.

Foto: Sport.cz

Jiří Veselý v úvodním utkání baráže Davisova poháru proti Nizozemsku.

Česká sportovní/Pavel Lebeda

A že rodák z Budapešti má mnohem větší potenciál, než by jeho současné umístění v páté stovce žebříčku nasvědčovalo, ukazují i další výsledky. V dubnu na turnaji v Tunisku prošel přes tři soupeře, všechny žebříčkově lépe postavené než on. A především si připsal skalp bývalé světové desítky Ernesta Gulbise.

Sílu osmnáctiletého mladíka poznal na challengeru v Liberci i bývalý 64. hráč světa Tobias Kamke a právě Svijany Open, kde se dostal podobně jako na vzpomínaném challengeru v Nové Kaledonni do osmifinále, se staly pro Pirose zatím neúspěšnějším turnajem letošního roku.

I tak bude úkol Jiřího Veselého naprosto jasný. Vyhrát a zajistit českému týmu první bod. "Rozhodně nesmíme při pohledu na žebříček protihráče podcenit. Nehrají úplně špatně, musíme se mít na pozoru. Jejich výhodou je domácí prostředí. Slyšel jsem, že bývá docela hlučné, ale věřím, že to známe a zvládneme to," nepochybuje kapitán Jaroslav Navrátil.

Utkání začíná v 15:00, sledovat ho můžete on-line na Sport.cz.

Reklama