Hlavní obsah

Hlaváčková se Strýcovou získaly v Pekingu deblový titul

Peking
Aktualizováno

Andrea Sestini Hlaváčková a Barbora Strýcová vyhrály čtyřhru na elitním turnaji v Pekingu a slaví druhý společný a zatím nejcennější titul. Dvaatřicetileté plzeňské rodačky ve finále porazily kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 4:6, 6:4 a 10:8.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Andrea Sestini Hlaváčková (vlevo) a Barbora Strýcová pózují s vítěznou trofení po turnaji v Pekingu.

Článek

Hlaváčková se Strýcovou si v čínské metropoli zahrály o deblový titul už počtvrté během pěti turnajů a v třetím týdnu v řadě. Hrají spolu od začátku antukové sezóny a od té doby ovládly srpnový turnaj v New Havenu a pak byly ve finále i v Tokiu a ve Wu-chanu.

Turnajové dvojky si s třetí nasazenou dvojicí Dabrowská, Sü I-fan, které už jsou rovněž kvalifikované na Turnaj mistryň v Singapuru, poradily po vyrovnané bitvě za hodinu a půl. Strýcová finále zakončila přesným lobem od základní čáry.

"Jsme moc šťastné, v Číně se nám hraje hrozně dobře a ani nevím proč," řekla Strýcová v rozhovoru na kurtu. Ve čtyřhře dnes získala 23. titul na okruhu WTA, čtvrtý z turnajů kategorie Premier Mandatory. Hlaváčková má 27 deblových trofejí a v Pekingu už se z jedné z nich radovala před čtyřmi lety s domácí spoluhráčkou Pcheng Šuaj.

"Ve finále jsem tady už potřetí, musí tady být něco zvláštního. Bára dnes udělala skvělou práci," řekla Hlaváčková, jež má i tři grandslamové tituly a loni vyhrála Turnaj mistryň. Povedlo se jí to s Maďarkou Tímeou Babosovou.

V Pekingu slaví také Wozniacká

Dán Caroline Wozniacká po osmi letech znovu vyhrála prestižní turnaj v Pekingu a počet svých titulů zaokrouhlila na třicet. Druhá hráčka světového žebříčku potvrdila ve finále roli favoritky proti Anastasiji Sevastovové z Lotyšska a za necelou hodinu a půl zvítězila dvakrát 6:3. Mužská dvouhra skončila nečekaným triumfem Gruzínce Nikoloze Basilašviliho, který přehrál nasazenou jedničku Argentince Juana Martína Del Potra.

O formě Wozniacké, letošní vítězky grandslamového Australian Open i turnaje na trávě v Eastbourne, se ve čtvrtfinále přesvědčila také Kateřina Siniaková. Rodačka z Odense české tenistce nedala v pátek šanci, stejně jako dnes Sevastovové. Lotyška se musí spokojit s tím, že v pondělním pořadí WTA vystoupá na 12. místo a bude nejvýše v kariéře.

Osmadvacetiletá Wozniacká za celý týden v Pekingu neztratila jediný set. Z 30 titulů získala na tvrdém povrchu dvaadvacet, a když v roce 2010 poprvé ovládla China Open, premiérově se stala světovou jedničkou. Nyní snížila ztrátu na Rumunku Simonu Halepovou na 931 bodů.

"Osmička je moje šťastné číslo a před osmi lety jsem tady vyhrála poprvé. Cítím se v Pekingu úžasně," řekla Wozniacká. Společně se zlatou trofejí získala i prémii 1,52 milionu dolarů, tehdy 33,8 milionu korun. Na Turnaji mistryň za dva týdny v Singapuru bude titul obhajovat.

Del Potro se rovněž kvalifikoval na Turnaj mistrů a zahraje si na něm po pěti letech, přípravu v Pekingu ale k triumfu nedotáhl. S Basilašvilim, 34. hráčem žebříčku, prohrál dvakrát 4:6 a nedočkal se 23. titulu. Rodák z Tbilisi pozvedl vítěznou trofej podruhé v kariéře, prvně to bylo v červenci na antuce v Hamburku.

Medveděv porazil i Nišikoriho a z kvalifikace došel k titulu

Rus Daniil Medveděv porazil ve finále v Tokiu domácího favorita Keie Nišikoriho 6:2, 6:4 a z kvalifikace si došel pro třetí titul v kariéře. Všechny získal dvaadvacetiletý moskevský rodák v této sezoně.

Už v lednu v Sydney vybojoval Medveděv trofej z pozice kvalifikanta a stejně tak si vedl v Tokiu. "Rád hraju kvalifikace, teda pokud v nich neprohraju. Pomáhá mi to hodně, protože v posledním kole už bývají skvělí tenisté a pak jsem připravený na hlavní soutěž," řekl.

Proti Nišikorimu, dvojnásobnému šampiónovi z Tokia a třetímu nasazenému hráči, si znovu pomohl skvělým servisem. Dal osm es, nabídl soupeři jediný brejkbol a po 63 minutách rozesmutnil domácí publikum.

"Podával vážně skvěle. Na jeho první servis jsem neměl šanci a vlastně ani na druhý," uznal Nišikori, který od února 2016 prohrál už osmé finále za sebou.

Naopak Medveděv trofej přidal k těm ze Sydney a Winston-Salemu a v novém světovém žebříčku bude poprvé ruskou jedničkou, protože předstihne Karena Chačanova. Polepší si na 22. místo.

Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Pekingu
Muži (dotace 3 401 860 dolarů):
Dvouhra - finále:
Basilašvili (Gruz.) - Del Potro (1-Arg.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) - Marach, Pavič (1-Rak./Chorv.) 6:1, 6:4.
Ženy (dotace 8 285 274 dolarů):
Dvouhra - finále:
Wozniacká (2-Dán.) - Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Dabrowská, Sü I-fan (3-Kan./Čína) 4:6, 6:4, 10:8.
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1 928 580 dolarů):
Dvouhra - finále:
Medveděv (Rus.) - Nišikori (3-Jap.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
McLachlan, Struff (4-Jap./Něm.) - Klaasen, Venus (3-JAR/N. Zél.) 6:4, 7:5.
ŠANGHAJ (tvrdý povrch, dotace 7 086 700 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Gojowczyk (Něm.) - Sock (12-USA) 6:4, 6:7 (6:8), 6:3
Chardy (Fr.) - Marterer (Něm.) 6:3, 7:6 (7:5)
Jarry (Chile) - M. Zverev (Něm.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:5)
Chačanov (Rus.) - Johnson (USA) 6:7 (6:8), 6:3, 6:4

Reklama

Související témata: