Hlavní obsah

Safin vrátil Davisův pohár po čtyřech letech do Ruska

MOSKVA

Ruští tenisté získali podruhé v historii slavný Davisův pohár. Ve finále v Moskvě porazili Argentinu 3:2 na zápasy, rozhodující bod získal v nedělním pátém utkání až Marat Safin, jenž přehrál Josého Acasusa po setech 6:3, 3:6, 6:3 a 7:6.

Článek

Rusové měli od začátku k vysněné trofeji vždy o kousek blíže. Nikolaj Davyděnko nejprve v pátek porazil Juana Ignacia Chelu, následně hostující jednička David Nalbandian vyhrál nad Safinem. Klíčová zřejmě byla sobotní čtyřhra, v níž Nalbandian neměl svůj den a s Agustínem Callerim prohráli.

Dnes v souboji lídrů obou mužstev vykřesal Nalbandian pro Argentinu naději na první triumf v daviscupové soutěži, když zdolal Davyděnka. Safin ale naplnil očekávání fanoušků a na koberci moskevského Olympijského stadiónu vybojoval rozhodující třetí bod.

Acasuso, který nahradil původně nahlášeného Chelu, porážku oplakal. Byl to jeho první letošní nezdar v Davisově poháru po čtyřech předchozích výhrách. Safin ale dal vzpomenout na své dva grandslamové tituly a jeho hlavní zbraní byl v klíčových okamžicích servis.

Safin nechtěl nechat pohár utéct

"Byl jsem pod velkým tlakem a docela jsem se bál. Ten pohár jsem nechtěl nechat utéct," prohlásil Safin. "Ale nakonec to vyšlo, díky bohu. Tenhle titul je ještě cennější než ten první," dodal do mikrofonu před vyprodanou halou někdejší první hráč světového žebříčku. Před čtyřmi lety ve vítězném pařížském finále vyhrál Safin obě své dvouhry, nyní jednu a debl.

Rusové doma neprohráli už jedenáct let a lídr jejich týmu Davyděnko se mohl radovat dvojnásob. Dostal totiž výjimečný svatební dar. Nemusela ho proto ani mrzet porážka s Nalbandianem, který mu sedmkrát sebral servis a pustil jej do hry až v třetím setu. Otočit zápas mu ale nedovolil.

"Abych byl upřímný, čekal jsem, že prohraju ve třech setech. Bylo to 2:6, 2:6, ale pak začal kazit forhend, svůj nejsilnější úder. Takže mi dovolil vrátit se do zápasu. Ale i kdybych vyhrál ještě čtvrtý set, asi by to netrvalo o moc déle," uvedl Davyděnko po utkání, které trvalo dvě hodiny a 39 minut.

O deset minut déle se přetahovali za vyrovnaného stavu Safin s Acasusem. Bývalé světové jedničce nevyšel jen druhý set, v ostatních měla zejména díky servisu navrch. Soustavný tlak Acasuso nevydržel a při druhém soupeřově mečbolu poslal bekhend do sítě. Se zklamáním se dlouho vyrovnával s hlavou v dlaních, Argentinci zůstali stejně jako v roce 1981 těsně pod vrcholem.

Davisův pohár - finále
Rusko - Argentina 3:2 po závěrečné dvouhře
Davyděnko - Nalbandian 2:6, 2:6, 6:4, 4:6, Safin - Acasuso 6:3, 3:6, 6:3, 7:6.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori