Hlavní obsah

Australian Open znovu zvýšilo dotace a dá jestřábí oko všude

Melbourne

Úvodní grandslamový turnaj tenisové sezóny Australian Open znovu zvýšil celkovou dotaci a pro lednový turnaj organizátoři ohlásili i další novinky. Jednou z nich je zavedení jestřábího oka, tedy elektronického systému pro kontrolu dopadu míčků, na všechny kurty. Další bude časomíra, která bude hlídat tenistům povolený čas na podání.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal

Článek

Prémie se na grandslamech pravidelně zvyšují. Zatímco loni byla celková dotace lednového svátku v Melbourne Parku 55 miliónů australských dolarů (tehdy asi 941 miliónů korun), tentokrát to bude 60,5 miliónu (zhruba 962 miliónů korun). Nárůst činí opět deset procent.

Jak vysoké budou prémie pro vítěze dvouher mužů a žen, pořadatelé dnes neuvedli. Loni to byly rovné čtyři milióny australských dolarů (asi 68 miliónů korun).

Celková dotace letos poprvé překročí hranici 60 miliónů, v roce 2001 to přitom bylo necelých 13,9 miliónu. A ředitel turnaje Craig Tiley oznámil, že do roku 2023 by suma měla pokořit hranici 100 miliónů.

Australian Open se bude příští rok hrát od 14. do 27. ledna. S jestřábím okem se všude objeví nově i časomíra odpočítávající tenistům povolených 25 sekund do dalšího podání.

Reklama