Hlavní obsah

Tenis bude testovat další změnu pravidel. Nadal nesouhlasí, Federer je na vážkách

Praha

"Dojdi pro ručník. A znovu. A ještě jednou." Přesně takové úkony by se brzy mohly stát minulostí. Podnět k úpravě pravidel daly množící se stížnosti veřejnosti ale i odborníků k narůstajícímu hrubému chování některých hráčů a hráček ke sběračům míčků. Na turnaji Next Gen určeným pro nejlepších osm tenistů sezony do 21 let, který se bude hrát od 6. listopadu v Miláně, si tak budou hráči chodit pro ručník sami. A nepůjde o jedinou změnu.

Foto: Profimedia.cz

Rafel Nadal během vítězného French Open

Článek

Nedávno se zapsal do povědomí veřejnosti nevybíravým chováním k malému chlapci Fernando Verdasco, krátce před ním Běloruska Aryna Sabalenková, v minulosti třeba Novak Djokovič, naposledy řecký supertalent Stafanos Tsitsipas a další. Důvodem většinou byla údajná pomalá práce sběračů při podávání ručníků, nápojů či dalších úkonů.

A právě první případ by se už brzy mohl stát minulostí. Jako jedna z prvních přišla s návrhem na úpravu pravidel matka Andy Murrayho Judy, která rovnou apeluje na změnu pravidel. "Co takhle, kdyby si tenisté nosili svůj vlastní ručník," navrhuje bývalá kapitánka britského fedcupového týmu.

Na turnaji Next Gen pro mladé talenty se tento návrh opravdu bude testovat. Tenisté si budou pro osušku na stěně za základní čarou chodit sami.

"Juniorský Turnaj mistrů" posloužil jako test nových pravidel i v minulém roce, kdy hráči hráli sety do čtyř gamů, mezi výměnami jim běžel časový limit a o vítězi jednotlivých her rozhodoval za stavu 40:40 následující míč. Teď na řadu přichází další.

S chystanou úpravou však už nyní nesouhlasí Rafael Nadal, který je známý dlouhou přípravou mezi jednotlivými výměnami. "Bude to na úkor času, který máme k dispozici, ale až později se ukáže, jestli to může fungovat. Problém je, že už teď nás omezuje limit 25 sekund mezi výměnami," říká antukový král.

Na jeho stranu se částečně staví i Roger Federer. "Když budeme mít ručník připravený někde na hřebíku za základní čarou, zabere nám to další tři sekundy, než k němu dojdeme. A když se to tak bude dělat po každé výměně a navíc třeba v pětisetovém zápase, sami si spočítáte, kolik času to vezme," upozorňuje sedmatřicetiletý Švýcar.

Sběrači jsou dobrovolníci

Chování Fernanda Verdaska, Aryny Sabalenkové a další tenistů kritizoval i obchodní ředitel slavného Wimbledonu Mick Desmond. "Hráči musí mít ke sběračům větší respekt. Například dívky a kluci ve Wimbledonu jsou dobrovolníci a zaslouží si uznání. A nejen ve Wimbledonu."

Sám však myšlenku toho, aby si tenisté chodili pro ručníky sami, považuje za nereálnou. "Spíše se to nestane, ale nikdy neříkej nikdy. Je tady pořád faktor toho, aby se hra zrychlila a tohle by bylo spíš naopak. V každém případě hráči musí mít k sběračům větší uznání a pochopení pro jejich práci," pokračuje Desmond.

To plně podporuje i Federer. "Sběrači míčků jsou pro naši hru velice důležití. Vždyť právě oni jsou budoucností tenisu. To samé bylo třeba u mě. I já takto začínal a pozoroval jsem tak své vzory. Přece nechceme, aby si malý chlapec či dívka odnášeli pocit, že nikdy už nechtějí nic podobného zažít," říká dvacetinásobný grandslamový šampion.

Hráči budou využívat i video

Turnaj pro budoucí hvězdy otestuje i další novinku, kdy tenisté budou mít možnost využít podobně jako ve fotbale či hokeji video. O opakovaný záběr budou moci hráči požádat například v případech, kdy si nebudou jisti, zda míček na soupeřově straně nespadl dvakrát či nebyl tečován soupeřovou raketou.

Tuto možnost budou mít hráči neomezenou, tedy ne jako v případě "Jestřábího oka", které každý hráč může využít v případě chybného úsudku jen třikrát za set.

"Děje se to docela zřídka. Jsem si jistý, že to alespoň jednou v Miláně využijeme, ale nešokovalo by mě, kdyby za celý týden nebyla ani jedna challenge," uvedl Gayle David Bradshaw, viceprezident ATP zodpovědný za pravidla. "Možná budu muset říct nějakému hráči, aby se ozval, jen abychom viděli, co se stane," dodal se smíchem.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík