Hlavní obsah

Svitolinová - Stephensová 3:6, 6:2, 6:2Životní úspěch Svitolinové! Ukrajinka zdolala Stephensovou a vyhrála Turnaj mistryň. Češky neuspěly

Singapur
Aktualizováno

Elina Svitolinová se stala první ukrajinskou vítězkou tenisového Turnaje mistryň. Ve finále v Singapuru dnes porazila Američanku Sloane Stephensovou 3:6, 6:2, 6:2 za dvě hodiny a 22 minut a získala první velký titul. Ve finále čtyřhry neuspěly Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, které podlehly Mladenovicové s Babosovou 4:6, 5:7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového zápasu Turnaje mistryň Mladenovicová, Babosová - Krejčíková, SiniakováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového zápasu Turnaje mistryň Svitolinová - Stephensová

Čtyřiadvacetiletá Svitolinová se ve světovém žebříčku posune ze sedmého na čtvrté místo. Jako neporažená vítězka dostane 2,36 miliónu dolarů, přičemž dosud tenisem vydělala 2,8 miliónu.

"Tohle je pro mě a mou kariéru mimořádný okamžik, dodá mi spoustu sebevědomí do příští sezóny. Jsem moc spokojená se svými výkony," uvedla Svitolinová předtím, než převzala od Billie Jean Kingové vítěznou trofej, jež nese jméno této americké legendy.

Stephensová ukončí rok na pátém místě, Petra Kvitová bude sedmá a Karolína Plíšková osmá. V roli jedničky zůstane Rumunka Simona Halepová.

Svitolinová porazila ve skupině obě české tenistky Petru Kvitovou i Karolínu Plíškovou a čtyři z pěti zápasů vyhrála ve třech setech. V kariéře získala jedenáctý titul, letos čtvrtý a potvrdila, že finále neprohrává. Zvládla devátý závěrečný zápas turnaje v řadě.

Proti Stephensové, přemožitelce Plíškové ze semifinále, začala pomaleji a úvodní sadu ztratila. Od druhého setu ale ukázala svoji obrovskou bojovnost a chuť vítězit. Po zisku druhé sady šla ve třetí po vyrovnaných gamech a 23 minutách hry do vedení 3:0. Stephensová sice získala brejk zpět a snížila na 3:2, ale opět skvěle běhající Svitolinová koncovku kontrolovala.

Na grandslamech se Svitolinová z 25 startů dostala nejdále do čtvrtfinále - na Roland Garros 2015 a 2017 a letos na Australian Open.

Krejčíková a Siniaková zakončí rok jako světové jedničky

Přes prohru s maďarsko-francouzským párem Tímeou Babosovou a Kristinou Mladenovicovou ukončily letošní vítězky Roland Garros a Wimbledonu Siniaková a Krejčíková rok na prvním místě žebříčku čtyřhry WTA, což dokázaly jako první Češky po Heleně Sukové a po 26 letech.

Deblový titul na Masters z českých tenistek v minulosti slavily vedle Sestini Hlaváčkové i Hana Mandlíková, Suková a Jana Novotná. Rekordních 11 trofejí má legendární Navrátilová, ta ale vyhrála vždy jako Američanka.

Dvaadvacetileté Siniakové a Krejčíkové se proti turnajovým dvojkám nedařilo na returnu. V prvním setu neměly ani jeden brejkbol a sadu rozhodla ztráta podání Siniakové v sedmé hře. Ve druhé sadě sice vzaly servis Babosové a srovnaly na 3:3, ale Siniaková přišla čistou hrou o podání na 5:6 a Mladenovicová zápas doservírovala.

Před Babosovou vyhrála čtyřhru na Turnaji mistryň dvakrát po sobě s jinou spoluhráčkou Sania Mirzaová. Indická hráčka zvítězila v roce 2014 s Jihoafričankou Carou Blackovou a o rok později se Švýcarkou Martinou Hingisovou.

Anderson vyhrál ve Vídni a kvalifikoval se na Turnaj mistrů

Jihoafrický tenista Kevin Anderson porazil ve finále ve Vídni 6:3, 7:6 Japonce Keie Nišikoriho a ziskem titulu se poprvé v kariéře kvalifikoval na Turnaj mistrů. Dvaatřicetiletý rodák z Johannesburgu triumfoval na ATP Tour popáté v kariéře a v rakouské metropoli si připsal svůj nejcennější titul.

Druhý nasazený Anderson až ve finále vyhrál zápas ve dvou setech. Dvakrát ve Vídni bojoval tři sady, jednou postoupil bez boje po zdravotních problémech loučícího se Rakušana Jürgena Melzera a ve čtvrtfinále mu zase vzdal zraněný Chorvat Borna Čorič na začátku druhého setu.

Osmý hráč světového žebříčku Anderson si zahraje na Turnaji mistrů jako první Jihoafričan po 23 letech od Waynea Ferreiry. Účast v Londýně mají vedle něj jistou Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer, Alexander Zverev a Juan Martín del Potro, jenž už ale kvůli zlomené kolenní čéšce zřejmě letos hrát nebude. Nišikori je v pořadí sezony devátý.

Posledním "řádným" turnajem sezony bude příští týden podnik Masters v Paříži.

Federer vyhrál podeváté v Basileji a má 99. titul

Švýcarský tenista Roger Federer porazil ve finále v Basileji rumunského outsidera Mariuse Copila 7:6, 6:4 a turnaj v rodném městě vyhrál podeváté v kariéře. Aktuálně třetí hráč světového žebříčku se tak přiblížil na dosah magické stovce titulů, po dnešku jich má na kontě 99.

Sedmatřicetiletý Federer dvacet let po svém prvním startu v Basileji obhájil loňskou výhru. Vítěznou trofej pozvedl na ATP Tour letos počtvrté po triumfech na Australian Open, v Rotterdamu a Stuttgartu.

Dvacetinásobný grandslamový šampion Federer neměl s rumunským kvalifikantem Copilem lehkou práci. Až 93. hráč světového žebříčku měl lepší vstupy do obou setů - v první sadě vedl 3:1 a ve druhé dokonce 4:1, miláček domácích fanoušků ale dokázal pokaždé skóre otočit.

Na první titul osmadvacetiletý Copil nedosáhl, i tak prožil zřejmě nejlepší týden v kariéře. V Basileji porazil světovou pětku Alexandera Zvereva i šestku Marina Čiliče a z kvalifikace prošel do druhého finále v životě, a to na mnohem větším turnaji než letos v únoru v Sofii.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):
Čtyřhra - finále:
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) 6:4, 7:5.
Dvouhra - finále:
Svitolinová (6-Ukr.) - Stephensová (5-USA) 6:3, 2:6, 6:2
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 2 788 570 eur):
Dvouhra - finále:
Anderson (2-JAR) - Nišikori (5-Jap.) 6:3, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - finále:
Salisbury, N. Skupski (Brit.) - M. Bryan, Roger-Vasselin (USA/Fr.) 7:6 (7:5), 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 2 442 740 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Copil (Rum.) 7:6 (7:5), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Inglot, Škugor (Brit./Chorv.) - A. Zverev, M. Zverev (Něm.) 6:2, 7:5.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články