Hlavní obsah

Grandslamové sbohem! Končí hvězdný kuřák, zuřivý Rus i držitel nepřekonatelného rekordu

Jejich kariéra končí. I když někteří z nich odehrají ještě pár turnajů, na těch největších se už neobjeví. Na grandslamových podnicích sezony 2019 už budete marně hledat následující šestici jmen - David Ferrer, Michail Južnyj, Nicolas Mahut, Julien Benneteau, Gilles Simon a Florian Mayer. Jejich posledním turnajem velké čtyřky se stalo letošní US Open. Na každého z nich se bude vzpomínat v různých souvislostech a ne všechny se týkaly forhendů a bekhendů.

Foto: Twitter

Španělský tenista David Ferrer jako Spartakus - Bůh arény.

Článek

David Ferrer

Je jednoznačně největším jménem, který bude tenisovým fanouškům chybět. David Ferrer to ve světovém žebříčku dotáhl na třetí místo, vyhrál 27 titulů, jednou si zahrál o grandslamový vavřín (French Open 2013), čtyřikrát byl v semifinále.

Šestatřicetiletý tenista však doplatil podobně jako Tomáš Berdych na to, že působil v éře Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Andy Murrayho. Pouhých 175 centimetrů vysoký borec proslul svou nezničitelnou fyzickou kondicí a to navzdory tomu, že rozhodně nebyl příkladem tenisty s perfektní životosprávou. Cigareta se v jeho ústech objevovala po celou kariéru celkem běžně, na kurtu se mu však dech rozhodně nekrátil. Naopak.

Foto: Profimedia.cz

David Ferrer si získal mezi fanoušky velkou popularitu

Profimedia.cz

„Ferrer udělá dvě chyby za hodinu, je jako motorová myš, nic nezkazí. Je schopen běhat celý den a do toho ještě kouří krabičku cigaret," říkal před časem český tenista Jan Mertl.

David Ferrer se s grandslamovými turnaji rozloučil poměrně symbolicky, když na US Open prohrál s Rafaelem Nadalem, tedy tenistou, který mu ve finále French Open zatarasil největší šanci na grandslamový titul.

"Jsem smutný, protože tohle je můj poslední grandslam. Zápas s Rafou jsem si užíval. Hrál jsem dobře. Ale jinak jsem na sebe pyšný, na svou kariéru. Je mi už šestatřicet, je čas být doma," říkal po zápase, který musel pro zranění ve druhém setu skrečovat.

Obrovské uznání si nezničitelný bojovník vysloužil právě od svého slavnějšího krajana Rafaela Nadala. "Zasloužil si lepší konec. Jsem z toho smutný. Je jedním z těch, kteří budou na Tour chybět, protože je to dobrý chlap," říkal jedenáctinásobný vítěz French Open.

Michail Južnyj

Fanoušky nenudil. Ať již svým výkonem na kurtu či emotivním chováním. Ruský tenista Michail Južnyj dosáhl ve své bohaté kariéře na mnohé, podle řady odborníků však měl na víc. Byl světovou osmičkou, vyhrál deset turnajů na okruhu ATP, na každém z grandslamů si zahrál minimálně čtvrtfinále.

Rodák z Moskvy však také proslul svou bouřlivou povahou. Rakety lámal se stejnou lehkostí jako sirky, řadu nespisovných výrazů si od něj vyslechl i nejeden rozhodčí. A když to na něj přišlo, dokázat potrestat i sám sebe. Legendárním se stal jeho kousek na turnaji v Miami v roce 2008, kdy vzteky mlátil raketou o vlastní hlavu, načež začal krvácet. Ošetřovat ho musel i turnajový rozhodčí.

Foto: Profimedia.cz

Michail Južnyj proslul jako velmi emotivní tenista

Profimedia.cz

Svůj poslední grandslamový turnaj kariéry si asi představoval jinak. Na letošním US Open musel podobně jako Ferrer zápas prvního kola s Baghdatisem ve čtvrtém setu vzdát.

S kariérou se Južnyj rozloučil před vlastními diváky na turnaji v Petrohradě, kde nestačil ve druhém kole na Roberta Bautistu Aguta.

Nicolas Mahut

Jeho výkon už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná. Francouzský tenista Nicolas Mahut vešel do dějin památným zápasem v 1. kole Wimbledonu v roce 2010 s Johnem Isnerem. Utkání trvalo více než 11 hodin, hrálo se tři dny a vítězně z něho vyšel vytáhlý Američan, když pátý set vyhrál 70:68. Neskutečný duel zlomil řadu rekordů od počtu es obou tenistů až po různorodé časové limity.

Foto: Sport.cz

Nicolas Mahut se výrazně zapsal do podvědomí fanoušků

Profimedia.cz

Šestatřicetiletý tenista během své kariéry dosáhl řady dalších úspěchů. Ve dvouhře byl na 37. místě světového žebříčku, připsal si čtyři tituly. Ještě o hodně větší triumfy však sklízel jako deblista. V sezoně 2016 se stal světovou jedničkou, doma má 24 titulů.

V současné době je 195. hráčem světa, ve čtyřhře je na 15. místě. Na svém posledním grandslamu ve Flushing Meadows se loučil více než slušně. Včetně kvalifikace porazil čtyři soupeře, skončil až ve druhém kole na Alexanderu Zverevovi. Ve čtyřhře došel po boku Pierre-Huguese Herberta o kolo dál.

Julien Benneteau

S kariérou se loučí i Mahutův krajan Julien Benneteau. I on na vysoké úrovni zvládal singlovou i deblovou kariéru. Ve dvouhře se dostal na 25. místo, v deblu byl světovou pětkou.

Foto: Profimedia.cz

Julien Benneteau má za sebou výbornou kariéru

Profimedia.cz

A vysokou úroveň si drží dodnes. Ještě nedávno byl hráčem elitní stovky, nyní mu patří 137. místo. Jediné, co mu může chybět k absolutní spokojenosti, je fakt, že doma nemá jedinou singlovou trofej za vítězství na turnajovém podniku ATP. Daleko více se mu dařilo ve čtyřhrách, odkud má dvanáct titulů včetně grandslamového z French Open z roku 2014.

Svou grandslamovou pouť ukončil na US Open porážkou ve druhém kole s přízrakem z French Open Marco Cecchinatem.

Gilles Simon

Odcházení francouzských hvězd podtrhuje i Gilles Simon. Bývalý šestý hráč světa označil letošní US Open za svůj poslední grandslamový turnaj navzdory tomu, že je mu teprve třiatřicet let a stále se drží na výborném 30. místě světového žebříčku.

Foto: Profimedia.cz

Gilles Simon odehrál na US Open svůj poslední granslamový turnaj

Profimedia.cz

Rodák z Nice na rozdíl od Benneteaua vyhrál čtrnáct singlových turnajů, v letošní sezoně uspěl doma v Métách a v indickém Pune.

Na grandslamech se nejdále dostal dvakrát do čtvrtfinále (Australian Open 2009, Wimbledon 2005), V New Yorku se s turnaji velké čtyřky rozloučil ve druhém kole, když nestačil na Raonice.

Florian Mayer

Trošku v pozadí ve stínu velkých hvězd zůstával po většinu své kariéry německý tenista Florian Mayer. Přesto má za sebou vynikající kariéru. Byl 18. hráčem světa, vyhrál dva tituly, dvakrát se dostal do grandslamového čtvrtfinále Wimbledonu (2004, 2012).

Na své největší vítězství dosáhl v Šanghaji v roce 2011, kdy v osmifinále porazil Rafaela Nadala. Nejen s grandslamy, ale s celou kariérou se rozloučil na letošním US Open prohrou v 1. kole s Bornou Čoričem.

Foto: Profimedia.cz

Florian Mayer ukončil na US Open kariéru

Profimedia.cz

Reklama