Hlavní obsah

Jedenáct sezon ve znamení "svaté trojice". Tenisový žebříček zažívá nevídanou kuriozitu

Praha

Na prvním místě Roger Federer před Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. Že jsme trošku pomotali pořadí? Vůbec ne! Tato jména se totiž objevovala na špičce světového žebříčku na konci sezony 2007. Pro zajímavost. Letošní vítěz Turnaje mistrů Alexander Zverer oslavil v té době desáté narozeniny. O jedenáct let později si tenisoví králové jen drobně prohodili pořadí, jinak zůstalo vše při starém.

Foto: Profimedia.cz

Rafael Nadal a Roger Federer stále patří mezi absolutní špičku

Článek

Když se uzavírala tenisová sezona 2007, proháněli se na okruhu hráči jako Nikolaj Davyděnko, Andy Roddick, James Blake či Robin Söderling. Světovou jedničkou byl dvanáctinásobný grandslamový šampion Roger Federer, s odstupem ho stíhal v té době už trojnásobný vítěz French Open jednadvacetiletý Rafael Nadal, třetí byl s jedním grandslamovým vavřínem ještě o rok mladší Novak Djokovič.

Uplynulo dlouhých jedenáct let a světový tenisový žebříček zažil raritu, jaká nemá v jeho historii obdoby. Na prvních třech místech se, pokud jde o personální obsazení, nezměnilo nic. Tedy pochopitelně kromě věku protagonistů a především počtu jejich titulů. Pokud vezmeme jen grandslamy, Federer přidal dalších osm, Nadal pak čtrnáct, Djokovič třináct.

Na konci sezon 2007 až 2011 si místa v TOP 3 dělilo výhradně trio Federer, Nadal, Djokovič. Poprvé tuto soukromou švýcarsko-španělsko-srbskou párty narušil až v roce 2012 Andy Murray, který hvězdou trojici doplnil po vzoru tří mušketýrů na čtveřici.

Žádný z nich přitom už podle řady expertů neměl buď hrát, nebo jeho výkonnost dávno neměla stačit na špičku. To měl být případ především Švýcara Federera.

"Roger má nejlepší roky za sebou. Na grandslamové tituly už těžko dosáhne, jeho výkonnost jde dolů," říkala v roce 2011 legendární Martina Navrátilová. A nebyla sama. Odpověď? Švýcar přidal další tři vavříny z turnajů velké čtyřky, dohromady vyhrál 99 podniků.

Už dávno měl s tenisovou kariérou kvůli zdravotním problémům skončit Rafael Nadal. "Dávám mu maximálně tři sezony. Kolena jsou jedna věc. Druhá je, že mu stále narůstají drobná zranění, která nijak neléčí, to nemůže vydržet." Toto prohlásil o španělské legendě v roce 2009 uznávaný český fyzioterapeut Michal Novotný.

Na ztrátu motivace měl po životní sezoně 2016 pro změnu dojet i Novak Djokovič. "Už nebude mít vůli vítězit, vyhrál všechny grandslamy, dosáhl v tenise všechno." Tak zněly názory celé řady expertů i fanoušků.

Od roku 2007 až dodnes se navzory veškerým předpokladům na první tři místa na konci roku dostali kromě slavné čtveřice již jen tři tenisté. Rok 2013 uzavřel na životní bronzové příčce David Ferrer, o tři sezony později pak byl na stejné pozici Milos Raonic, naposledy vnikl na posvátné území po loňském triumfu na Turnaji mistrů Grigor Dimitrov. Ale nebýt zdravotních trablů Federera či Nadala, nemuselo dojít ani na ně.

Ze slavné čtveřice chybí mezi elitou po zranění se vracející Andy Murray, jinak na Djokoviče, Nadala a Federera stále nikdo nestačí. Dohromady trio legend vyhrálo neuvěřitelných 51 grandslamových titulů, v součtu je jim přitom už 99 let.

To jim však nepřekáží v tom, aby stále ukazovali tenisovému pelotonu záda. Jak dlouho ještě vydrží čelit nastupující generaci?

1. místo2. místo3. místo
2018Novak DjokovičRafael NadalRoger Federer
2017Rafael NadalRoger FedererGrigor Dimitrov
2016Andy MurrayNovak DjokovičMilos Raonic
2015Novak DjokovičAndy MurrayRoger Federer
2014Novak DjokovičRoger FedererRafael Nadal
2013Rafael NadalNovak DjokovičDavid Ferrer
2012Novak DjokovičRoger FedererAndy Murray
2011Novak DjokovičRafael NadalRoger Federer
2010Rafael NadalRoger FedererNovak Djokovič
2009Roger FedererRafael NadalNovak Djokovič
2008Rafael NadalRoger FedererNovak Djokovič
2007Roger FedererRafael NadalNovak Djokovič

Reklama

Související témata: