Hlavní obsah

Kouzlo české komety, která srazila i grandslamovou šampionku? Může za to svíčková, směje se Bouzková

Praha

Co týden, to žebříčkový posun. Tak by se s trochou nadsázky daly charakterizovat poslední měsíce dalšího velkého talentu českého tenisu Marie Bouzkové. Rodačka z Prahy dlouho patřila spolu s Markétou Vondroušovou k největším nadějím, teď svůj potenciál začíná naplňovat. Na velmi slušnou druhou polovinu loňské sezony navázala i v té nové a na žebříčku ji patří životní 120. příčka. A to zdaleka není konečná.

Foto: Sport.cz

Marie Bouzková slaví postup do dalšího kola

Článek

Z pohledu českého fanouška jde stále o tenistku, která je ve stínu Markéty Vondroušové, Kateřiny Siniakové či nově Karolíny Muchové. Marii Bouzkovou zastínila raketovým postupem především v sezoně 2017 o rok mladší Vondroušová, Muchová zase vyrazila expertům i fanouškům dech na loňském US Open. Už relativně ostřílená Kateřina Siniaková se pro změnu stala nesmrtelnou při posledním tažení českého týmu za fedcupovým titulem.

V jejich stínu si tak cestu mezi Top 100 pomalu, ale o to přesvědčivěji, razí pražská rodačka Marie Bouzková. Svůj největší dosavadní úspěch oslavila vítězka juniorského US Open z roku 2014, v New Yorku, když se zde vloni poprvé v kariéře probila do hlavní soutěže. Rok zakončila jako 130. hráčka světa.

A sezona 2019? Hned na svém úvodním turnaji v Brisbane začala dvacetiletá Češka excelentně. Přes Švýcarku Perrinovou a ukrajinský supertalent Martu Kosťukovou prošla až před brány hlavního turnaje, kde zdolala i ostřílenou Viktorii Golubicovou, která proslula především ve Fed Cupu v roce 2016, kdy k šoku českých fanoušků vyřídila jak Karolínu Plíškovou, tak Barboru Strýcovou.

Zápas kariéry přišel pro Marii Bouzkovou hned v prvním kole hlavní soutěže v Brisbane. Tam se mladičké Češce postavila do cesty domácí legenda Samantha Stosurová. V pohodě hrající Bouzková si však z bývalé čtvrté hráčky světa a grandslamové vítězky (US Open 2011) vůbec nic nedělala a po výhře 4:6, 6:2, 6:2 oslavila životní triumf.

V jakém rozpoložení se tenistka žijící v Bradentonu na Floridě nachází, dokumentuje i její odpověď na otázku, proč se v Česku rodí tolik kvalitních tenistek. „Asi to bude jídlem, mám hrozně ráda svíčkovou, knedlíky a další typické české pokrmy," rozesmála domácí publikum Bouzková.

První a zatím poslední porážka letošní sezony tak přišla od budoucí šampionky turnaje v Brisbane Karolíny Plíškové, která o sedm let mladší krajanku porazila ve dvou setech 7:5, 6:2.

O další velký kariérní průlom se česká naděje pokusí na blížícím se Australian Open. V prvním kole kvalifikace ji čeká hodně zajímavá soupeřka v podání světové jedničky ve čtyřhře Barbory Krejčíkové.

Český fanoušek se tak má v nové sezoně rozhodně na co těšit. Skvělý start roku v podání Karolíny Plíškové, Tomáše Berdycha a právě Marie Bouzkové je toho nejlepším důkazem.

Výsledky Marie Bouzkové v sezoně 2019

SOUPEŘKAZEMĚNA ŽEBŘÍČKUVÝSLEDEKTURNAJ
Karolína Plíšková(Česko)7.5:7, 2:6Brisbane, 2. kolo
Samantha Stosurová(Austrálie)73.4:6, 6:2, 6:2Brisbane, 1. kolo
Viktorija Golubicová(Švýcarsko)104.4:6, 6:1, 6:2Brisbane, kval. 3. kolo
Marta Kosťuková(Ukrajina)116.6:3, 6:1Brisbane, kval. 2. kolo
Conny Perrinová(Švýcarsko)150.7:5, 6:4Brisbane, kval. 1. kolo

Reklama

Související témata: