Hlavní obsah

Federer a Mauresmová otevřeli debatu o posunutí Australian Open

MELBOURNE

Loňští vítězové grandslamového Australian Open Roger Federer a Amélie Mauresmová znovu otevřeli debatu o posunutí termínu úvodního grandslamového podniku roku. Kvůli tomu, že turnaj v Melbourne začíná už v polovině ledna, totiž tenisté mají málo času na odpočinek. Sezona končí v listopadu, a když se hráči chtějí dostat do formy před tou následující, nemohou odložit raketu na dlouho.

Článek

"Bylo by hezké, kdyby Australian Open začínalo později, protože bychom měli trochu více volna mezi sezónami. Když je první grandslam hned za rohem, prostě žádný odpočinek nemáme," posteskl si Federer během exhibice Kooyong Classic v Melbourne.

Příliš časný termín Australian Open je podle něj příčinou vysokého počtu zranění na turnajích před ním. Navíc není výjimkou, že tenisté o Australian Open přicházejí kvůli zdravotním problémům ještě z předchozího roku.

Úřadující šampionka z Melbourne si v této debatě nebrala servítky. "Už o tom mluvíme spoustu let, ale nezdá se, že by to tady někoho zajímalo," řekla Mauresmová během turnaje v Sydney.

Vedení australského tenisu už souhlasilo s posunutím turnaje o týden, ale nakonec se vrátilo k původnímu termínu v posledních dvou lednových týdnech. Federer by byl rád, kdyby se hrálo až na jaře. "Kdyby to bylo v březnu, člověk by mohl celý leden a únor odpočívat," řekl a připomněl, že v tu dobu navíc v Austrálii na rozdíl od ledna nebývá tropické počasí.

Devítinásobný vítěz grandslamových turnajů však této myšlence nedává prakticky žádné naděje na úspěch. "Nemyslím si, že by se to někdy změnilo," poznamenal švýcarský suverén.

Reklama