Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 1:3Češi v Davis Cupu na finálový turnaj nepostoupili. Teenager trápil favorita, ale na senzaci nedosáhl

Ostrava
Aktualizováno

Finálový turnaj Davisova poháru v listopadu v Madridu se bude konat bez české účasti. V kvalifikačním duelu s Nizozemskem prohráli domácí tenisté 1:3 poté, co v sobotu nejprve v klíčové čtyřhře nevyužila dvojice Jiří Veselý, Lukáš Rosol tři mečboly a nakonec podlehla páru Robin Haase, Jean-Julien Rojer po dramatické bitvě 6:7, 6:3 a 6:7. Postup hostů vzápětí definitivně zpečetil Haase, kterého sice sedmnáctiletý debutant Jiří Lehečka dost potrápil, ale nakonec mnohem ostřílenější nizozemská jednička zvítězila 6:4, 2:6, 6:3 a přidala na konto svého družstva rozhodující třetí bod.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Lehečka při svém debutu v Davisově poháru.

Článek
Fotogalerie

Zbývající dvouhra už se v Ostravě nekonala. Čeští tenisté budou hrát v září baráž o účast v kvalifikaci 2020. Soupeře se dozvědí ve středu 6. února.

Domácí jednička Veselý nastoupil ke čtyřhře navzdory zranění z páteční dvouhry, při které si vykloubil prst na pravé noze. Handicap na jeho výkonu nebyl znát, zvládl odehrát celou dvouapůlhodinovou bitvu. Že bude duel vyrovnaný, naznačila hned dvanáctiminutová první hra. Čeští tenisté na returnu žádnou šanci nevyužili a naopak vzápětí odvraceli stav 0:40 při Rosolově servisu. To se jim podařilo a podání si po celý úvodní set drželi všichni hráči na kurtu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tenisté Jiří Veselý (vlevo) a Lukáš Rosol proti dvojici Robin Haase a Jean-Julien Rojer z Nizozemska v kvalifikaci Davis Cupu v Ostravě

V tie breaku Rosol s Veselým od začátku tahali za kratší konec. Ze stavu 2:5 ještě snížili na 4:5, ale pak Veselý trefil volej jen rámem rakety a Haase při svém servisu proměnil druhý setbol.

Český pár, který v tomto složení nastoupil v Davisově poháru poprvé, těsně prohraná úvodní sada nezlomila. Ve druhé nepovolili soupeři ani jeden brejkbol, naopak svou jedinou šanci v osmé hře využili a sebrali Rojerovi servis. Dostali se do vedení a po výhře 6:3 si vynutili rozhodující sadu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Robin Haase (vpravo) a Jean-Julien Rojer z Nizozemska se objímají po vítězné čtyřhře.

V její koncovce nejdříve sami balancovali nad propastí. Rosol v osmé hře ztratil servis a Haase šel podávat na vítězství. Servis ale překvapivě poprvé v utkání ztratil a hrálo se dál. Za stavu 5:6 si rovněž při Rosolově podání vypracovali Nizozemci postupně dva mečboly, ale oba český pár odvrátil a musela se hrát další zkrácená hra.

V ní se dostali Rosol s Veselým do vedení 6:4 a Veselý měl k dispozici ještě jeden servis. Ani jeden ze dvou mečbolů Češi neproměnili a na returnu nevyužili ani další šanci, která přišla za stavu 7:6. Naopak Nizozemci pak získali tři míče za sebou a zápas ukončili.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Lehečka v zápase proti Robinovi Haasemu z Nizozemska.

Lehečkův výkon příslibem

Porážku neodvrátil ani debutant Jiří Lehečka, který sice vzal favorizovanému Haasemu set, ale stav kvalifikačního duelu vyrovnat nedokázal. Lehečka nahradil zdravotně indisponovanou domácí jedničku Jiřího Veselého a stal se nejmladším tenistou, který kdy v českých barvách v Davisově poháru nastoupil. Tomáši Berdychovi bylo v roce 2003 při jeho premiéře čerstvých osmnáct let, Lehečka bude plnoletý až v listopadu.

Domácí junior se o čtrnáct let staršího soupeře nezalekl. Hned ve třetí hře sice ztratil servis, ale pokračoval v agresivních úderech od základní čáry a vydával se i k síti. Podání mu létalo rychlostí až 223 kilometrů v hodině a v úvodním setu už ho neztratil. Při servisu Haaseho se ale k žádné šanci nedostal, takže sadu prohrál.

Svůj potenciál Lehečka naplno ukázal ve druhém setu. Riskantními returny dostal Nizozemce pod tlak a rychle odskočil do vedení 3:0. Haase vůbec poprvé v Ostravě ztratil v singlu servis, Rosol mu ho v pátek vzít nedokázal. Lehečkovi euforie vydržela celý set, během kterého zaznamenal dvanáct vítězných úderů a jen sedm nevynucených chyb. V osmé hře jedničce soupeře sebral servis podruhé a vyhrál 6:2.

Ve třetí sadě ale začal český tenista o něco více chybovat, i když odvaha ho ani v kritických situacích neopouštěla. Držel se do stavu 3:3, ale v sedmém gamu mu Haase sebral podání a dalšími dvěma vítěznými gamy dotáhl zápas do vítězného konce.

Reklama

Související témata: