Hlavní obsah

Berdycha čeká po lehkých výhrách první zkouška

MELBOURNE

Bez ztráty setu prošel nejlepší český tenista Tomáš Berdych do třetího kola grandslamového Australian Open. V Melbourne si po Korejci I Hjong-tchekovi hladce poradil i s domácím Robertem Smeetsem. První velká zkouška ho čeká hned v dalším zápase, o postup do osmifinále se utká s jednadvacátým nasazeným Dmitrijem Tursunovem z Ruska.

Článek

Na Smeetse Berdych narazil podruhé během krátké doby, minulý týden ho porazil na turnaji v Sydney. "Moc se ten zápas od toho minulého nelišil, jen se tady hrálo na tři vítězné sety," řekl Berdych Českému rozhlasu. Dával si pozor na ztrátu koncentrace, kvůli níž byl v Sydney druhý set vyrovnanější. "Tady jsem se snažil, abych každý set zvládnul a nemusel být na kurtu zbytečně dlouho," uvedl.

Podařilo se mu to a zápas ukončil po necelých dvou hodinách. Smeets přitom kvůli svému nevyzpytatelnému hernímu stylu není příliš příjemným soupeřem. "Hraje se proti němu docela složitě, protože jeho hra je taková nevyrovnaná. Člověk moc není v rytmu, ale zvládnul jsem to," řekl Berdych na adresu tenisty, který se opírá především o kvalitní servis. Od základní čáry pak střídá zářné momenty se špatnými chvílemi. "Nejdřív zahraje pár krátkých míčů a najednou balon z těžké pozice ukončí, potom zase udělá dvě lehké chyby. Je to takové nahoru, dolů," dodal Berdych.

První dvě kola zvládl hladce, ale teď ho čeká těžší soupeř v podobě čtyřiadvacetiletého Tursunova. S ním se jednadvacetiletý český daviscupový reprezentant utkal dvakrát s bilancí 1:1, v obou případech byly zápasy vyrovnané. Na loňském US Open ho Berdych porazil v pěti setech, ve finále turnaje v Bombaji s ním zase prohrál v tie-breaku rozhodující třetí sady.

Sám proti sobě

Podle českého tenisty tuhé boje vyplývají z toho, že oba mají podobný herní styl. "Je to takové, jako kdybych hrál sám proti sobě. Obě dvě předchozí utkání byla strašně vyrovnaná, takže uvidíme, jestli to třeba tady bude jinak," řekl Berdych.

Ve druhém kole skončila cesta Renáty Voráčové, která se do hlavní soutěže probojovala z kvalifikace. V utkání s favorizovanou Italkou Tathianou Garbinovou se jí nevydařil především úvodní set, v němž uhrála jedinou hru. "Začala jsem velmi špatně. Myslím, že se podepsala i únava. Nemohla jsem se vůbec dostat do herního rytmu," posteskla si.

Rozhodla nezkušenost

Pak se snažila všechno hodit za hlavu a druhý set se rázem vyvíjel úplně jinak, za stavu 5:4 v něm dokonce Voráčová podávala na vítězství a měla šanci vynutit si rozhodující třetí sadu. Koncovka se jí však nevydařila a prohrála 5:7. "Myslím, že díky mojí nezkušenosti a nervozitě to dovedla do vítězného konce," konstatovala třiadvacetiletá tenistka.

Vystoupení v Melbourne však pro 158. hráčku světa skončilo úspěchem, hned při svém druhém startu na grandslamu postoupila do druhého kola. "Určitě jsem toho tady uhrála nad očekávání. Jsem ráda a doufám, že to bude jenom lepší," pochvalovala si.

Reklama