Hlavní obsah

Nejhorší rozhodčí, jaké jsem kdy viděla! Není to spíš karma za zápas s Plíškovou?

Bath/Praha

České tenistky první letošní zápas ve Fed Cupu teprve čeká, některé další duely se už ale rozběhly. A o kontroverze v nich není nouze - třeba v utkání euroafrické zóny mezi Velkou Británií a Řeckem, kde si nejvíce na čárové sudí postěžovala Maria Sakkariová. Nejeden český fanoušek si v této souvislosti určitě vzpomněl na loňský zápas Karolíny Plíškové právě s Řekyní, ve kterém udělala rozhodčí fatální chybu v neprospěch české hráčky.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Řecká tenistka Maria Sakkariová.

Článek

Řecká jednička Maria Sakkariová dokonce po prohraném utkání s Johannou Kontaovou označila lajnové rozhodčí za "nejhorší, jaké jsem kdy v životě viděla." Řekyně chce od čárových sudích větší profesionalitu. "Tohle je nepřijatelné. Dělali velké množství chyb. Nemůžeme tady mít amatéry," řekla pro BBC.

Zajímavá paralela k těmto slovům však leží v loňském utkání na jednom z největších turnajů okruhu WTA v Římě. Právě tady poslala česká žebříčková dvojka Karolína Plíšková svoji smeč přesně na postranní čáru v nervydrásající koncovce klání se Sakkariovou. Jak lajnová, tak i hlavní pak její úder nepřesně označily za out a rozhozená Plíšková vzápětí servis a posléze i celý zápas ztratila. Někteří tenisoví příznivci dokonce dávali za vinu i Sakkariové, že jasně viditelný míček nepřiznala za dobrý a neudělal gesto fair play. Teď jako kdyby se jí to vracelo..

Plíšková - Sakkari

Vraťme se ale do současnosti a k Fed Cupu. Ani Britská vítězka duelu z výkonu rozhodčích dvakrát nejásala. Kontaová sice utkání vyhrála 4:6, 6:2 a 6:3, ale stěžovala si hned na několik výroků sudích, včetně jednoho při mečbolu. V jejich hodnocení však nakonec byla mírnější. "Když jde o tak těžký zápas - s tolika intenzivními emocemi - lajnoví sudí jsou pod stejným tlakem, ve stejném stresu," uvedla Britka.

Foto: Instagram: Valentini Grammatikopoulou

Tenistka Valentini Grammatikopoulouová

S rozhodčím měla problém i druhá Řekyně

Proti výrokům rozhodčího protestovala i druhá řecká reprezentantka Valentini Grammatikopoulouová. I ona svůj zápas prohrála - Katii Boulterové podlehla ve třech setech 3:6, 6:4 a 3:6. Řecká dvojka se rozčílila na hlavní rozhodčí, konkrétně na Němku Evelinu Oehmeovou, a to po sérii rozhodnutí v její neprospěch.

"Rozhodčí nebyla příliš dobrá, což mě ve Fed Cupu velmi zklamalo. (...) Je opravdu nefér v tomhle hrát," uvedla pro server Metro.co.uk. "Zasloužila (Boulterová, pozn. red.) si zvítězit, ale pojďme hrát férově. To je přece důvod, proč hrajeme tenis, ne?" uzavřela zklamaná Řekyně.

Během utkání nebylo možné použít jestřábí oko. Tenistky si tak správnost svých domněnek přímo nemohly nijak ověřit, což kritizovala i Grammatikopouluová. Celkově zápas ovládly Britky, a to v poměru 3:0.

Reklama