Hlavní obsah

Šafářová zaskočila Mauresmovou agresivní hrou

MELBOURNE

Účinná změna taktiky po neúspěšném vstupu do prvního setu stála za úspěchem Lucie Šafářové v zápase s obhájkyní titulu na Australian Open Amélií Mauresmovou. Česká tenistka díky tomu v Melbourne porazila druhou nasazenou Francouzku a postoupila do čtvrtfinále úvodního grandslamu roku. V něm ji čeká krajanka Nicole Vaidišová, s níž má zatím na okruhu WTA zápornou bilanci 1:2.

Článek

Do zápasu s francouzskou favoritkou vstoupila Šafářová s tím, že se pokusí míček udržet ve hře a uvidí, jak se bude utkání vyvíjet. Když rychle prohrávala 1:4, rozhodla se taktiku změnit. "Řekla jsem si, že musím začít hrát jinak, protože takhle dostanu 6:1, 6:2 a půjdu domů. Snažila jsem se ji pak víc tlačit a víc dělat body, hrát agresivněji," řekla Českému rozhlasu devatenáctiletá Češka.

Nový herní styl slavil úspěch, dotáhla stav na 4:4 a pak pro sebe díky dalšímu brejku získala úvodní set. Ve druhém Šafářová vedla už 4:1, ale pak třetí hráčka světa snížila na 3:4 a při podání české tenistky vedla 30:0. Nenasazená Šafářová však ošemetnou situaci zvládla a radovala se ze životního úspěchu.

Dosud bylo jejím maximem na grandslamových turnajích druhé kolo z loňského US Open, nyní je už mezi nejlepší osmičkou. "Člověk celý život maká a chce být na grandslamech co nejdál, jsem šťastná," svěřila se. Po prvním setu poprvé uvěřila, že by mohla Mauresmovou vyřadit.

Při měčbolech nevěděla, jestli riskovat

"Ale snažila jsem se pořád soustředit a nenechat se unést tím, že mám set, pořád jet dál a dotáhnout to až do konce," konstatovala. Když přišly mečboly, najednou nevěděla, jestli má v této situaci riskovat nebo raději ne. "První dva jsem se snažila rozehrát, a to nevyšlo, pak naštěstí už jo," poznamenala.

Poprvé si zahrála na centrálním dvorci a na kurt Roda Lavera se těšila. "Ten prostor je úplně jiný, člověk tam má spoustu místa, obrovské výběhy. Ale pocit na tom kurtu byl opravdu úžasný," řekla nadšeně. Do zápasu šla v roli outsidera s tím, že zkusí podat co nejlepší výkon a vyhrát. "Kdybych si říkala 'Mauresmová, tak to určitě prohraju', tak bych nikdy nevyhrála," uvedla.

Berdych vyhrál a nezvozita byla pryč

Bezprostředně po svém vítězství se dozvěděla, že zápas s Dmitrijem Tursunovem už zvládl i její životní partner Tomáš Berdych. "Tím víc se zvedla nálada a celé je to ještě veselejší. Nevěděla jsem, jestli se tam ještě někde nepachtí a třeba nehraje čtvrtý set. Tak ze mě pak i ta druhotná nervozita spadla," řekla Šafářová, která zatím získala tři tituly na okruhu WTA.

O postup do semifinále Australian Open se utká s českou jedničkou Vaidišovou, s níž se dobře zná. Všechny jejich předchozí vzájemné zápasy na okruhu se rozhodovaly až ve třetím setu. "Určitě to bude těžký zápas a já se zase budu snažit hrát to nejlepší," uvedla 70. hráčka světového žebříčku.

Statistika zápasu Šafářová - Mauresmová:
Esa: 3:3. Dvojchyby: 1:3. Nevynucené chyby: 22:23. Vítězné míče: 22:14. Využité brejkboly: 5 z 12/2 ze 2. Celkem získané míče: 71:54. Čas utkání: 1:29 hod.

Reklama