Hlavní obsah

Piqué dráždí fanoušky: Nový Davis Cup? Bude to festival tenisu!

Praha

Jeho jméno nemůže řada tenisových fanoušků vystát. Fotbalová megastar Gerard Piqué a jeho investiční společnost Kosmos se totiž stali synonymem pro zánik tradiční podoby Davis Cupu, která trvala dlouhých 118 let. Koncem listopadu se týmová soutěž uskuteční během jediného týdne v Madridu. A opora fotbalové Barcelony má jasno. "Bude to festival tenisu," nepochybuje Pique.

Foto: Sport.cz

Gerard Piqué během čtvrtečního losování Davis Cupu

Článek

Řada tenisových hvězd se od nové podoby týmové soutěže distancuje. Djokovič a spol. dají podle svých posledních vyjádření raději přednost obnovenému Světovému poháru družstev, jehož první ročník by se měl hrát na začátku roku 2020.

Už v listopadu letošního roku se však začnou psát dějiny "nového" Davis Cupu. Hrát ho bude osmnáct týmů rozdělených do šesti tříčlenných skupin.

Z každé z nich postoupí do dalších vyřazovacích bojů vítěz a další dvě nejlepší země z druhých míst. Zápasy se budou skládat z jedné čtyřhry a dvou dvouher, které budou hrány na dva vítězné sety.

A čtvrteční madridský los také určil, jaké země se v jednotlivých skupinách potkají. Nadšený ze "svého" projektu byl samozřejmě především Piqué. „Bude to festival tenisu, od prvního do posledního dne," jásal dvaatřicetiletý fotbalista.

Radost mu mohla udělat i nepřímo přislíbená účast některých hvězd. Ty během krátkého videa, které se na slavnostním ceremoniálu promítalo, pozdravily fanoušky větou "Uvidíme se v Madridu".

Ve Španělsku by tak kromě již dříve potvrzeného Rafaela Nadala neměli chybět Kei Nišikori, Marin Čilič, Diego Schartzman či David Goffin. Účast již dříve prakticky vyloučili Roger Federer, Novak Djokovič, Alexander Zverev, Lucas Pouille a řada dalších.

Foto: Edgar Su, Reuters

Novak Djokovič oslavuje svůj sedmý titul na grandslamu v Melbourne.

Hlavním důvodem, proč s novým formátem řada hvězd nesouhlasí, je fakt, že zápasy se budou hrát na neutrální půdě s předpokládaným minimálním zájmem fanoušků.

"Minulý rok jsem plakal radostí, teď jsem byl smutný. Nechci změnit názor o nadcházejícím modelu. Co se týče mě, už nebudu reprezentovat. Letos jsem hrál za Francii naposledy," prohlásil Pouille po finálovém zápase s Chorvatskem Pouille.

V podobném duchu se vyjádřila i řadu dalších. "Už to nikdy nebude stejné. Sbohem, Davis Cupe! Nikdy nezapomenu," psal dvojnásobný grandslamový vítěz Radek Štěpánek.

V Madridu budou chybět čeští tenisté, kteří v boji o postup podlehli Nizozemsku.

Rozlosování skupin finálového turnaje tenisového Davisova poháru (18. až 24. listopadu v Madridu):
Skupina A: Francie, Srbsko, Japonsko.
Skupina B: Chorvatsko, Španělsko, Rusko.
Skupina C: Argentina, Německo, Chile.
Skupina D: Belgie, Austrálie, Kolumbie.
Skupina E: Velká Británie, Kazachstán, Nizozemsko.
Skupina F: USA, Itálie, Kanada.

Reklama

Související témata: