Hlavní obsah

Gonzalez se ve finále pokusí překvapit Federera

MELBOURNE

Oba finalisté Australian Open v semifinále smetli své soupeře, přesto má zápas o titul jednoznačného favorita. Chilan Fernando Gonzalez by se postaral o obrovské překvapení, pokud by v neděli porazil suveréna současného tenisu Rogera Federera.

Článek

Pětadvacetiletý Švýcar útočí na jubilejní desátý grandslamový titul. Ve finále turnaje elitní čtyřky nechyběl sedmkrát za sebou a jen zřídka se najde někdo, kdo by ho mohl porazit. Po povedených výkonech v Melbourne v to před semifinálovým zápasem doufal Andy Roddick, ale odešel s výpraskem.

Federer se po zápase sám divil, jak dobře hrál, a Roddick označil šance obou tehdy možných finálových soupeřů za "mizivé". Gonzalez však dnes smetl Němce Tommyho Haase z kurtu takovým způsobem, že finále nemusí být úplně jednoznačné. Chilský tenista zaznamenal 42 vítězných míčů a jen tři nevynucené chyby.

Zaujal už v předchozích kolech, kdy bez ztráty setu vyřadil pátého nasazeného Američana Jamese Blakea i druhého hráče světového žebříčku Rafaela Nadala ze Španělska.

Jihoameričan věří svému forhendu

Gonzalez však bude v grandslamovém finále poprvé a s Federerem prohrál všech devět vzájemných zápasů. Přesto finálový duel nepovažuje předem za ztracený. "Je neotřesitelnou světovou jedničkou a favoritem. Ale já teď hraju mnohem lépe. Budu se snažit dělat stejné věci jako dosud. Mám pocit, že z forhendové strany si mohu dělat, co chci," řekl Chilan.

Neděsí ho ani děsivá bilance vzájemných zápasů. "Nikdy jsem ho neporazil, ale v tenise vždycky máte novou šanci a teď mám dobrou příležitost. Někdy musí prohrát," uvedl.

Haas po prohraném semifinále uznal, že na Gonzaleze neměl, ale proti Federerovi podle něj bude muset Jihoameričan podat ještě o něco lepší výkon. "Jestli bude hrát jako dneska, dělat velmi málo nevynucených chyb, tak myslím, že to bude dobrý zápas. Mohlo by to být docela dobré finále," uvedl k jeho šancím.

Finálový zápas se hraje v neděli od 6:00 SEČ na centrálním dvorci Roda Lavera.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík