Hlavní obsah

Serena Williamsová vyhrála Australian Open

MELBOURNE

Američanka Serena Williamsová vyhrála grandslamové Australian Open. Nenasazená tenistka v sobotním finále jasně přehrála turnajovou jedničku Marii Šarapovovou z Ruska a po vítězství 6:1 a 6:2 se radovala ze svého třetího triumfu v Melbourne. Navázala tak na úspěchy z let 2003 a 2005.

Článek

Pětadvacetiletá Williamsová vstupovala do turnaje jako 81. hráčka světového žebříčku, ale ve finále nedala nejmenší šanci Šarapovové, která se v pondělí stane světovou jedničkou. Dnešní vítězství označila za jedno z největších v kariéře. "Opravdu si to užívám," prohlásila Američanka, která si v žebříčku WTA polepší na 14. místo. Na konto jí díky triumfu přibylo téměř 1,3 miliónu dolarů.

Titul věnovala nevlastní sestře Yetunde, která byla v roce 2003 zavražděna na předměstí Los Angeles. "Mám ji moc ráda. Před pár dny jsem říkala, že jestli vyhraju, bude to pro ni. Takže díky, Yetunde," uvedla semifinálová přemožitelka Nicole Vaidišové po nejjednoznačnějším finále v Melbourne Parku od roku 1994, kdy Němka Steffi Grafová smetla Španělku Arantxu Sanchezovou-Vicariovou 6:0, 6:2.

Šarapovové se nedařil servis

Ruské tenistce se příliš nedařil servis a po celý průběh zápasu marně hledala recept na výbornou hru někdejší světové jedničky. Hned při svém úvodním gamu na podání udělala Šarapovová dvě dvojchyby a nízkým procentem úspěšnosti prvního servisu dávala Američance šanci k výborným returnům. Mladší ze sester Williamsových v úvodním setu naprosto dominovala a po soustředěném výkonu s minimem chyb ho za 26 minut vyhrála hladce 6:1.

Devatenáctiletá Ruska v závěru prvního setu naznačila, že by se možná dokázala ve výměnách prosadit, ale ve druhé sadě jí hned Williamsová znovu vzala vítr z plachet. Rychle se dostala do vedení 4:0 a skvělým podáním a celkem 28 vítěznými údery dotáhla zápas do úspěšného konce.

Radovala se tak ze svého osmého grandslamového titulu, zatímco se zklamaná Šarapovová na lavičce se slzami v očích vzpamatovávala z drtivé finálové porážky. "Nerada prohrávám, není to žádná zábava, ale takovéhle chvíle vás posílí. V žádném případě to není konec světa. Byla jsem ve finále grandslamu a na to mohu být pyšná," prohlásila Ruska, kterou v prvním kole dělily jen dva míče od vyřazení s Francouzkou Camille Pinovou.

Serena hrála bezchybně

V grandslamovém finále byla Šarapovová potřetí v kariéře a poprvé odešla poražena. "Serena hrála bezchybně. Snažila jsem se dostat do zápasu, ale nebyla jsme toho schopná. Podávala celou dobu skvěle, hrála agresivně, takže dlouhých výměn moc nebylo," uvedla držitelka titulů z Wimbledonu a US Open.

Williamsová získala první titul od předloňského triumfu na Australian Open, po němž vinou zdravotních problémů odehrála do úvodního grandslamu letošní sezony jen 14 turnajů. "Čekala jsem, že bude hrát dobře. Vyhrála tu šest zápasů a neměla důvod si nevěřit. Má pořád nejlepší servis ze všech a to je velká zbraň," uvedla Šarapovová, která podlehla Američance potřetí v pátém vzájemném utkání.

Williamsová si pochvalovala, že konečně hrála podle svých představ. "Ráno jsem se vzbudila a cítila se jinak, dobře. Byla jsem spokojená, věřila si a nebyla nervózní. Byla to paráda. Od začátku jsem říkala, že když budu hrát svou hru, každý bude mít problémy mě porazit. Můj styl je výjimečný," řekla americká tenistka a varovala soupeřky, že se bude ještě zlepšovat. "Teď jsem připravena na antuku, rozhodně letos odehraju víc než čtyři turnaje," prohlásila v narážce na nevydařený loňský rok.

Bratři Bryanové obhájili deblový titul

Mužskou čtyřhru vyhráli na tenisovém Australian Open stejně jako před rokem američtí bratři Bob a Mike Bryanové. Hlavní favorité soutěže porazili ve finále dvou nejvýše nasazených dvojic Švéda Jonase Björkmana a Bělorusa Maxe Mirného dvakrát 7:5. Předchozí tři vzájemné zápasy osmadvacetiletá dvojčata prohrála, ale dnes se mohla po 93 minutách boje v Areně Roda Lavera radovat z pátého grandslamového titulu v kariéře.

"Je to parádní začátek roku," řekl Mike Bryan, který byl se svým bratrem ve finále Australian Open počtvrté za sebou. Björkman s Mirným odvrátili pět mečbolů, než vítězný forhendový úder Mika Bryana zápas ukončil. Čtyřiatřicetiletý Švéd tak nedosáhl na čtvrtý deblový titul z Melbourne, ale chce se o něj pokusit za rok. "Rád znovu přijedu," uvedl vítěz 50 turnajů ve čtyřhře.

Ženy:
Dvouhra - finále: S. Williamsová (USA) - Šarapovová (1-Rus.) 6:1, 6:2.
Muži:
Čtyřhra - finále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) 7:5, 7:5.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 Kuděrmetovová - Krejčíková 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 konec
20240415T20 : 00:00+0200
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová
Krejčíková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články