Hlavní obsah

Federer nechápe krach mladých hvězd ve Wimbledonu. Nechte si ty slzy do šatny, radí jim

Londýn/Praha

O velká překvapení není v prvních dnech grandslamového Wimbledonu zrovna nouze a dějí se především na účet mladých vysoko nasazených hvězd. Série krachů o téměř generaci mladších kolegů zaskočila i osminásobného šampiona z All England Clubu Rogera Federera, jenž si všiml i nezvládnutých emocí jeho následovníků.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Vysmátý Roger Federer ve wimbledonském areálu.

Článek

Sám Federer jezdí coby profesionál do Wimbledonu už dvacet let, přitom konec po prvním kole zažil jen třikrát a pouze v jednom případě se dalo mluvit o překvapení.

Coby debutující teenager startující na divokou kartu před dvaceti roky nestačil na Jiřího Nováka. O rok později pak na Jevgenije Kafelnikova. V roce 2002 jej už jako nasazenou sedmičku vyřadil Mario Ančič.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Utrápená Naomi Ósakaová v prvním kole Wimbledonu.

Letos se poroučela po prvním kole třeba světová dvojka Naomi Ósakaová, pátý hráč žebříčku Alexander Zverev, šestka Stefanos Tsitsipas i čtyřka Dominic Thiem. První tři jmenovaní, kteří jsou ve věkové hranici pod 22 let, se pak po velkém zklamání neubránili při rozhovorech s novináři slzám. Ósakaová se dokonce odebrala na záchod.

„Byla to (brzká vyřazení) pro mě velká překvapení. Pochopitelně. Nejde přece o nějaké nenasazené hráče. Ten první týden vás zkrátka hodně prověří, a to i v trochu jiných dovednostech. A hlavně otestuje vaše nervy," zdůraznil Federer, že na favority je obzvlášť na nejslavnějším turnaji velký tlak.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Zmar, zmar a zmar. Německý spolufavorit Alexander Zverev se musel po prohře s Jiřím Veselým rozloučit s Wimbledonem už v 1. kole.

„Ty jejich tiskové konference byly hodně emocionální. Jasně, i já jsem býval pan emocionální. Někdo se s těžkou porážkou vyrovná snadno, jiný potřebuje hodiny nebo dny. Turnaj jako Wimbledon je pro vás super důležitý, takže vás případný krach dostane hodně dolů. Ale své slzy byste měli nechat v šatně," radil mladým legendární Švýcar.

„Choďte sem a tam, nebo si dejte dlouhou sprchu. Ale jakmile přijdete na tiskovku, měli byste to mít už v sobě zpracované," dodal.

Federer letos na úvod Wimbledonu ztratil set s 22letým Lloydem Harrisem. Ve druhém kole pak narazí na o ještě dva roky mladšího Jaye Clarka.

Reklama