Hlavní obsah

Kodat chce do Fed Cupu na Slovensku nasadit všechny hráčky

BRATISLAVA

Nehrající kapitán Aleš Kodat chce v nadcházejícím fedcupovém zápase se Slovenskem poslat na kurt všechny čtyři tenistky z českého výběru. V prvním kole Světové skupiny II v Bratislavě by měly o víkendu dvouhry podle očekávání odehrát jeho nevlastní dcera Nicole Vaidišová a čtvrtfinalistka Australian Open Lucie Šafářová. Do čtyřhry by měly nastoupit Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou.

Článek

Když loni Češky v boji o postup do elitní skupiny prohrály rozhodující čtyřhru ve Francii, objevily se hlasy, že týmová jednička Vaidišová možná měla hrát i debla. Kodat však zatím proti Slovensku, za které by měly ve čtyřhře nastoupit Daniela Hantuchová s Janette Husárovou, s touto variantou nepočítá. "Obě Slovenky jsou skvělé deblistky. Ale Benešová se Strýcovou mají společně dobré výsledky a jako tým by je měly šanci porazit," řekl Kodat na pondělní tiskové konferenci.

Připustil však, že během čtyřdenní přípravy v dějišti zápasu se budou zkoušet i jiné varianty pro čtyřhru. Vaidišová zatím nechtěla o svém nasazení do debla spekulovat. "Uvidíme, určitě tady ta možnost vždycky je, ale zatím jsme se o tom nebavili," uvedla.

Jejím hlavním úkolem budou zápasy ve dvouhře, před nimiž se navzdory nečekaně brzkému konci na turnaji v Charlestonu cítí dobře. "Musím čekat, že občas přijdou zápasy, kdy nebudu hrát optimálně. Ale jinak jsem v poslední době hrála dobře a cítím se být ve formě, jedu optimisticky naladěná," řekla Vaidišová, která minulý týden hned ve svém prvním zápase prohrála s Nizozemkou Michaelou Krajicekovou.

Tahákem bude souboj jedniček

Tahákem fedcupového utkání bude její duel s domácí jedničkou Hantuchovou, která nedávno vyhrála turnaj v Indian Wells. Sedmnáctiletá Češka všechny tři dosavadní vzájemné zápasy vyhrála. "Podle toho se to nedá posuzovat, ve Fed Cupu je úplně jiná atmosféra než na turnajích. Je to nebezpečná hráčka, ale dá se na ni najít zbraň," uvedla Vaidišová.

Cesta k úspěchu by podle papírových předpokladů měla vést přes slovenskou dvojku, 123. hráčku světa Dominiku Cibulkovou. "Možná jsme se potkaly ještě mezi juniorkami, ale jinak ji vůbec neznám," řekla o své slovenské vrstevnici Vaidišová.

Šafářová s nasazením do dvouhry počítala 

Nulové informace o Cibulkové má i česká dvojka Šafářová, která s nasazením do dvouhry počítala. "Musím říct, že jsem to vzhledem k žebříčkům tušila, a je to příjemné," řekla dvacetiletá hráčka.

Český tým se do Bratislavy vydá v úterý a všichni jeho členové věří ve vítězství. Nehrající kapitán Aleš Kodat však zdůraznil, že cesta za ním vůbec nemusí být jednoduchá. "Pokud mám mluvit o tom, že jsme favoriti, tak jenom mírní. Může na to mít vliv spousta okolností. Jejich nehrající kapitán může přijít s nějakým mimořádným tahem, na který budeme muset reagovat, mohou se objevit i zdravotní problémy," prohlásil.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori