Hlavní obsah

Berdych se cítil unavený, na soupeře nenašel zbraň už od začátku

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych překvapivě vypadl na Roland Garros hned v prvním kole. Dvanáctý hráč světa na pařížské antuce nestačil na Španěla Guillerma Garcíu-Lopeze, kterému podlehl 5:7 a dvakrát 4:6. Na antuce se mu přitom letos dařilo, na turnaji série Masters v Monte Carlu prohrál až v semifinále s nejlepším hráčem na tomto povrchu Rafaelem Nadalem.

Článek

Berdych do francouzské metropole přijel bezprostředně po úspěšném vystoupení na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu, kde výrazně přispěl k postupu českých tenistů až do finále. Na pařížském grandslamu si ale před zápasem s Garcíou-Lopezem jednadvacetiletý Čech uvědomoval, že ho nečeká snadný úkol.

"Žebříčkové postavení je jedna věc, ale při jeho stylu a vzhledem k tomu, že antuka je jeho nejlepší povrch, bych se do role favorita nestavěl. Tušil jsem, co může hrát, párkrát jsem ho viděl. Jednoduchý soupeř to nebyl," komentoval sílu španělského soupeře.

Úvodní zápas proti 64. hráči světového žebříčku navíc Berdycha nezastihl v dobré pohodě. Utkání rozehrál už v úterý, kdy bylo kvůli tmě přerušeno za nepříznivého stavu 0:2 na sety a 2:2 ve třetí sadě.

Necítil, že by byl schopen ho porazit

Dnes to zpočátku vypadalo, že se Berdych nadechl k obratu, když vyhrál úvodní dvě hry a dostal se do vedení 4:2. Pak však dvakrát ztratil servis, prohrál čtyři gamy za sebou a tím i celý zápas. "Zklamání je to určitě velké. Bohužel hrál dobře, od začátku jsem na něho nenašel zbraň. Zápas mu vyšel, odehrál, co potřeboval," řekl Berdych českým novinářům.

Na kolena jej srazily především vlastní nevynucené chyby, kterých za dvě hodiny a deset minut hry vyrobil dvaačtyřicet. "Nelze říct, že by mi něco zvlášť nešlo, spíš to bylo takové kompaktní," řekl.

Španělský tenista měl účinnější podání a jeho herní projev na Berdycha platil. "Ani včera, když jsem měl v prvním setu brejk, jsem necítil, že jsem nahoře, že bych byl schopen ho porazit. Myslel jsem, že by mohla platit větší agresivita, víc chodit na síť, ale nevyšlo to," popsal loňský osmifinalista Roland Garros marné hledání správné taktiky.

Možná se objeví v Prostějově

Po náročném týdnu na Světovém poháru Berdychovi také trochu scházely síly. "Únava byla, přece jenom jsem hrál minulý týden v Düsseldorfu dost zápasů a člověk chce vyhrát vždycky. Z finále s Chelou jsem byl přece jenom trošku unavený, asi to nebylo optimální," přiznal.

Jeho přítelkyně Lucie Šafářová dnes v Paříži postoupila do druhého kola, ale Berdych ještě neví, zda s ní ve francouzské metropoli zůstane. Vzhledem k časnému vyřazení by se mohl objevit příští týden před domácím publikem na challengeru v Prostějově.

Reklama