Hlavní obsah

Novák se v Prostějově (ne)rozloučil

Petr MarekPrávo

„Nečekal jsem, že přijdete v takovém počtu,“ říkal se slzami v očích více než tisícovce diváků dojatý Jiří Novák, když se v úterý na domácích dvorcích v Prostějově na tenisovém turnaji UniCredit Czech Open po dvanácti letech oficiálně loučil s profesionální kariérou. Ještě předtím si ale vyslechl poděkování a převzal dary mj. od představitelů města, kraje a Českého tenisového svazu (ČTS).

Článek

„Za deset daviscupových let jsem s Jirkou zažil nádherné chvilky, na které nelze zapomenout, třeba když v Los Angeles zničil Samprase,“ řekl na adresu někdejší světové pětky a vítěze 11 turnajů ATP například předseda ČTS Ivo Kaderka.

V té chvíli Novák, který si krátce stihl obří raketou „zahrát“ i se svým synem Jakubem, netušil, že svou dernieru bude muset odložit. Do turnajové trojky Argentince Vassalla Arguella se totiž pustil s vervou, jako v dobách své největší slávy. Za necelou hodinu ho smetl z kurtu ve dvou setech 6:4,6:1 a dočkal se zasloužených ovací vděčného publika.

„Prožívám nejkrásnější období. Co se tady dnes dělo, každý tenista nezažije. Když jsem se postavil tváří v tvář soupeři, vzpomněl jsem si na mé nejúžasnější tenisové okamžiky. Přesně na ty chvíle, proč jsem tenis léta hrál. Plný kurt, obrovský aplaus a výhra, to je doják.Jsem rád, že si tady ještě budu moci zahrát,“ tvrdil po utkání Novák s tím, že svým výkonem byl překvapený. „Výborně jsem servíroval, hrál rychle od základní čáry a soupeře tak vůbec nepustil do tempa,“ liboval si Novák, jehož ve druhém kole čeká další Argentinec Guzman.

„Nikdy jsem s ním nehrál. Nevím, co od něj čekat,“ dodal Novák a poté rychle odběhl za svým deblovým partnerem Tomášem Berdychem, aby odehrál i první kolo čtyřhry.

UniCredit Czech Open
Dvouhra – 1. kolo:
Hrbatý (1-SR) - Mertl (ČR) 3:6, 6:4, 6:3, Mayer (2-Něm.) - Zíb (ČR) 6:4, 3:6, 6:3, Novák (ČR) - Vassallo (3-Arg.) 6:4, 6:1, Karanušič (Chorv.) - Gaudio (5-Arg.) 6:4, 6:2, Roitman (6-Arg.) - Navarro (Šp.) 6:4, 4:6, 7:5, Hájek (8-ČR) - Lojda (ČR) 7:6 (7:4), 6:0, Vaněk - Vacek (oba ČR) 6:4, 6:2, J. Minář (ČR) - Sá (Braz.) 6:1, 6:1, Tabara (ČR) - Norman (Belg.) 7:5, 7:6 (7:3), Klec (SR) - I. Minář (ČR) 6:4, 6:4, Fornell (Šp.) - Niland (Ir.) 7:6 (12:10), 7:6 (7:3), Guzman - Junqueira (oba Arg.) 6:4, 3:6, 6:3, Saretta - Mello (oba Braz.) 6:4, 4:6, 6:2, Andujar (Šp.) - Udomchoke (Thaj.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:1.

Reklama

Související témata: