Hlavní obsah

Legendární Lendl si přijel do Česka zahrát golf

Legendární tenista Ivan Lendl na skok zavítal do České republiky. Hlavním programem jeho návštěvy bude páteční golfový turnaj osobností ve Slavkově u Brna, který se uskuteční jako doprovodný program tenisového turnaje UniCredit Czech Open. Vítěz osmi grandslamových turnajů si tenis v současnosti zahraje už jen výjimečně, už v sobotu se vrátí do zámoří.

Článek

Sedmačtyřicetiletý rodák z Ostravy, žijící ve Spojených státech amerických, má s golfem bohaté zkušenosti; naposledy ho hrál v pondělí. "Ale hraju hůř, než jsem hrával. Mám málo času," komentoval svou aktuální výkonnost. Golf si zahrál i v České republice, když se před deseti lety ukázal na hřišti v Karlštejně. Před turnajem ve Slavkově nemá žádné ambice. "Se mnou je to teď špatné, takže ten turnaj beru spíš jako společenskou záležitost," řekl na tiskové konferenci po příletu do Prahy.

Nejvíce času mu zabírá cestování s dcerami po golfových turnajích, kde se občas potkávají i s dcerou jiného slavného tenisty Jessikou Kordovou. "Vyhrávají tak střídavě, ale momentálně to není to nejdůležitější. Necháváme je hrát, kdy je potřeba, třeba i na menších turnajích, které jim v žebříčku spíš uškodí," popsal svůj přístup otec pěti dcer, z nichž se golfu věnují především sedmnáctiletá Marika a o rok mladší Isabelle.

Mezi veterány se vracet nebude

Tenis je pro vítěze osmi grandslamových titulů už jen minulostí. Z raket ze své profesionální éry nemá ani jedinou, momentálně vlastní jen jednu, která původně nebyla jeho. "Naposledy jsem na kurtu stál v březnu, kdy jsem na turnaji v Texasu hrál pro charitu," uvedl a zdůraznil, že na veteránské turnaje se rozhodně vracet nehodlá.

Dění na tenisových dvorcích však bedlivě sleduje. Pokud se v neděli nebude věnovat dceři při golfu, rád by se podíval na finále grandslamového Roland Garros. "Pokud tam Federer postoupí, tak to může být nejdůležitější zápas historie," řekl o aktuálně nejlepším tenistovi světa, který může vykročit za pozicí nejlepšího hráče všech dob.

O něm se podle Lendla momentálně rozhoduje mezi Rodem Laverem a Petem Samprasem, Federer je oba může překonat. "Pokud by se mu podařilo vyhrát Paříž a získat patnáct grandslamových titulů, o jeden víc než Sampras, tak by o tom nebylo pochyb," dodal na adresu pětadvacetiletého Švýcara, jenž zatím nasbíral deset titulů z elitních turnajů.

Sleduje i české tenisty

Myslí si, že v budoucnosti bude Federera nejvíce ohrožovat vycházející srbská hvězda Novak Djokovič. Ten podle něj není absolutním outsiderem ani v pátečním semifinále proti dvojnásobnému šampionovi z Roland Garros Rafaelu Nadalovi. "Myslím, že Djokovič má dost velkou šanci odehrát s ním dobrý zápas a třeba ho i porazit," poznamenal.

Lendl sleduje i české tenisty. "Radek (Štěpánek) je na tom momentálně špatně, protože měl půl roku pauzu a určitě nehraje tak, jak by chtěl. Tomáš (Berdych) má hru na to, aby trápil ty nejlepší, ale zatím má výkyvy," zhodnotil jejich kvality.

Zatímco o politické dění v České republice se příliš nezajímá, výsledky sportovců sleduje pravidelně. Reprezentantům rodné země například v hokeji fandí, i když hrají proti Američanům. Do Česka Lendl přijel po roce a půl, naposledy tady byl v prosinci 2005. "Vždycky se sem těším. Byl bych radši, kdybych tady mohl trávit víc času. Snad to půjde, až budou dcery větší a budou třeba na univerzitě," svěřil se.

Reklama