Hlavní obsah

Federer: Klidně jsem mohl prohrát ve třech setech

PAŘÍŽ

Švýcarský tenista Roger Federer po postupu do finále turnaje Roland Garros v Paříži vysoce ocenil hru svého soupeře Nikolaje Davyděnka. Vydřené vítězství 7:5, 7:6 a 7:6 označil první hráč světového žebříčku za velké psychické povzbuzení před nedělním vyvrcholením antukového grandslamu, v němž se stejně jako loni utká o titul s Rafaelem Nadalem ze Španělska. Opět se pokusí zlomit pařížské prokletí - zdejší grandslamový titul je jediný, který mu chybí ve sbírce.

Článek

Federer, který v každém setu s Davyděnkem prohrával, uznal, že páteční tříhodinové semifinále mohlo dopadnout zcela jinak. "Mohl jsem prohrát ve třech setech," uvedl a vyzdvihl výkon ruského soupeře. "Je to excelentní hráč, bylo to těsné až do konce. Takové vítězství pro mne před finále znamená nesmírnou psychickou vzpruhu," řekl pětadvacetiletý Švýcar, který French Open na rozdíl od zbývajících grandslamů ještě nikdy nevyhrál.

V semifinále se dopustil 45 nevynucených chyb, čelil třem soupeřovým setbolům a celkem 17 brejkbolům. Kritické situace ale zvládl, Davyděnka porazil i podeváté v kariéře a poosmé za sebou postoupil do grandslamového finále. To se mu podařilo jako prvnímu tenistovi v historii; rekord dosud držel Australan Jack Crawford, jenž byl v 30. letech minulého století ve finále sedmkrát za sebou.

O titul se Federer utká stejně jako loni s Nadalem, který bude usilovat o třetí triumf. "Už mi zbývá jen jeden zápas. Snad se to letos povede," dodal Federer, na němž bylo po využitém mečbolu znát značné ulehčení.

Pochvaloval si, že se jeho výkony a výsledky na antuce konečně vyrovnávají ostatním povrchům. "To býval na začátku mojí kariéry největší problém. Teď už je to mnohem lepší," prohlásil vítěz 27 grandslamových duelů za sebou. Naposledy na turnajích "velké čtyřky" neuspěl právě v loňském pařížském finále s Nadalem.

Otec není na dramatické zápasy zvyklý 

I Federerův otec uznal, že jeho syn si musel finálovou účast perně vybojovat. "Když hrajete dobře, je to snadné. Když se vám nedaří, o to je to pak větší vítězství. Ale byli jsme nervózní, na takové dramatické zápasy nejsme zvyklí," řekl Robert Federer.

Davyděnko uvedl, že se snažil hrát stejně rychle jako favorizovaný protivník. "Ale nevydrželo mi to celý zápas. V důležitých momentech byl soustředěnější než já a chtěl víc vyhrát," řekl poražený Rus.

Nadal na Roland Garros ještě nikdy neprohrál, po vítězství nad dvacetiletým Srbem Novakem Djokovičem má ve dvouhře obdivuhodnou bilanci 20:0. Nejmladší z kvarteta semifinalistů ho však pořádně potrápil, první dva sety se protáhly na bezmála dvě hodiny. Pak ale favorit vyhrál čtyři gamy za sebou a zápas se dostal do očekávaných kolejí.

Federer je podle Nadala nejlepší v historii 

"Doma jsem na Mallorce, ale musím uznat, že zdejší centrkurt mi přirostl k srdci opravdu hodně," řekl po utkání Nadal. "Dneska se mi povedlo několik opravdu dobrých úderů. Být potřetí ve finále je úžasné, jsem na to pyšný," dodal.

Poražený Djokovič prohlásil, že mu imponuje Nadalova fyzická síla, která páteční duel rozhodla. "Na antuce je nejlepší na světě. Ale můj čas teprve přijde, vždyť jsem hrál první grandslamové semifinále a myslím si, že to rozhodně nebylo špatné," uvedl srbský tenista.

Nadal zase už před finále složil poklonu Federerovi. "Je to nejlepší hráč historie tenisu. Musím podat maximální výkon, to je jediná cesta, jak lze Rogera porazit. Po tom finále v Hamburku je asi favoritem on," řekl španělský hráč. "A zápas mezi světovou jedničkou a dvojkou, to je pro mne vždycky svátek. Na neděli se moc těším," dodal.

Reklama