Hlavní obsah

Roland Garros vyvrcholí ostře sledovaným duelem Federer - Nadal

PAŘÍŽ

Grandslamové Roland Garros vyvrcholí zápasem, na který se všichni tenisoví odborníci i fanoušci dlouho těšili. Po dvou týdnech bojů na pařížské antuce bude v neděli od 15:00 na programu očekávané finále mužské dvouhry mezi světovou jedničkou Rogerem Federerem a nejlepším antukářem současnosti Rafaelem Nadalem.

Článek

Švýcarskému tenistovi triumf na French Open zatím chybí v jedinečné sbírce trofejí, jeho španělský rival ve francouzské metropoli ještě nikdy neprohrál a získal tam své dva grandslamové tituly.

Oba prošli turnajem jako nůž máslem: Nadal neztratil ani set, Federer zaváhal pouze v utkání s Tommym Robredem. Oba chtějí na soupeře vyvinout tlak a brání se roli favorita. "Už dvakrát vyhrál titul, takže bych řekl, že je favorit. Navíc vyhrál na antuce 81 zápasů za sebou a je na ní letošní jedničkou," uvedl Federer. Jednadvacetiletý Španěl ale připomněl výsledek posledního vzájemného utkání ve finále antukového turnaje série Masters v Hamburku. "Porazil mě tam, takže je favorit," prohlásil.

Federer je před milníkem

Federer hraje o své místo v tenisových kronikách. Pokud by se mu podařilo zkompletovat sbírku grandslamových trofejí, rázně by zaútočil na pozici nejlepšího hráče v historii.

Proto Ivan Lendl při nedávné návštěvě Prahy označil nedělní finále v tomto obsazení za možná nejdůležitější zápas tenisové historie. O jeho významu pro Federera nepochybuje ani John McEnroe. "Jestli vyhraje French Open, bude nejlepším hráčem historie, před Laverem, před Samprasem," řekl Američan, který v Paříži komentuje zápasy.

Švýcar má šanci získat jedenáctý grandslamový titul, čímž by mu v pětadvaceti letech chyběly jen tři trofeje k vyrovnání rekordu Američana Peta Samprase. Navíc by se po Rodu Laverovi a Donu Budgeovi stal teprve třetím tenistou v historii, který má ve svém držení najednou všechny čtyři grandslamové tituly. To se už v mužském tenise nikomu nepovedlo osmatřicet let. "Je pod větším tlakem než já, protože před ním je pravděpodobně obtížnější úkol než jen vyhrát finále. Usiluje o zisk Grand Slamu," řekl Nadal, jenž má s Federerem na antuce pozitivní bilanci 5:1.

Reklama

Související témata: