Hlavní obsah

Štěpánek: Wimbledon mám rád hlavně kvůli tradici

Už v pondělí se opět rozběhne Wimbledon, nejslavnější tenisový turnaj na světě. Radek Štěpánek nastoupí na místní travnaté kurty už poosmé v kariéře a do Londýna se velmi těší. V rozhovoru pro deník Právo vykládal druhý nejlepší český tenista ve světovém žebříčku o přípravě na turnaj, své aktuální formě, nebo přístupu k rozdílným tenisovým povrchům.

Článek

Jak moc se těšíte na start Wimbledonu?

Hodně. Cítím se výborně, jsem odpočinutý. Po menším nachlazení jsem se dal do pořádku, dobře jsem potrénoval a jsem patřičně nažhavený. Během turnaje v Queen’s Clubu jsem totiž bral antibiotika a po návratu domů jsem se tři dny kurýroval.

S jakou formou do třetího grandslamového turnaje sezóny vstoupíte?

V Queen’s Clubu jsem odehrál dvě kola a vypadl jsem s Roddickem. Do toho zápasu už jsem nastoupil nachlazený a zrovna jsem moc nepřekypoval energií. Ale přestože jsem nebyl fit, můj tenis byl poměrně dobrý. Dal jsem si potom pár dnů volna, abych zdravotní trable odstranil. Odpočíval jsem, byl jsem šest dnů v Praze, kam jsem se předtím docela dlouho nedostal. Užil jsem si to.

Mnoho tenistů by nejraději tuto část sezóny, kdy se hraje na trávě, z kalendáře vyškrtla. Jste stejného ražení?

Vůbec ne. Já nemohu o žádném povrchu říct, že bych ho nesnášel. Nemám s tím problém, prostě si nevybírám. Dokonce bych řekl, že tráva je můj oblíbený povrch. Rozhodně neberu tuhle krátkou část sezóny jako nutné zlo. A turnaj ve Wimbledonu mám rád. Hlavně kvůli jeho tradici, vysokým návštěvám i celkové atmosféře.

V čem je největší rozdíl při hře na trávě a jiných površích?

Hlavně v odskoku, protože míček se chová nepředvídatelně a hodně nepravidelně. Velmi důležitý je servis, protože balóny moc nevyskakují. Navíc je hodně specifický pohyb.

Prozradíte osobní cíl na Wimbledon?

Chtěl bych hrát hlavně dobrý tenis a samozřejmě dojít co nejdále. Ale nechci předbíhat, uvidíme podle průběhu. V minulém roce jsem došel do čtvrtfinále, letos si chci tenis ve Wimbledonu hlavně užít.

Jak zatím hodnotíte letošní sezónu?

Představoval jsem si to rozhodně jinak. Půlroční výpadek po zranění zad je cítit hodně, zápasové manko je velké. Potřebuji se dostat do rytmu, ale prostě to chce čas. Nezbývá mi než být trpělivý.

Třeba na French Open jste porazil pátého nasazeného Gonzálese, ale pak vás vyřadil Vasselin z druhé stovky. Čím to je?

Právě tou zápasovou praxí. Chtělo by to vyhrát dva tři zápasy v řadě, pak člověk získá i sebevědomí a delším pobytem v turnaji se přidají i další utkání. Čím více budu hrát, tím lepší bude psychická pohoda. Jsou to spojité nádoby.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík