Hlavní obsah

Djokovič - Millman 6:3, 6:2Světová jednička ve finále v Tokiu jasně kralovala. Titul z Pekingu slaví Ósakaová

Aktualizováno

Tenisový turnaj v Tokiu ovládl první hráč světového žebříčku Novak Djokovič. Srbský favorit ve finále zdolal Australana Johna Millmana 6:3, 6:2 a získal 76. titul. Letos triumfoval počtvrté, předchozí tituly posbíral na Australian Open, ve Wimbledonu a na antukovém Masters v Madridu. Japonka Naomi Ósakaová získala v Pekingu třetí letošní titul. Ve finále mužů potvrdil pozici nejvýše nasazeného Rakušan Dominic Thiem.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Novak Djokovič s vítěznou trofejí za triumf na turnaji v Tokiu

Článek

Finále trvalo jen hodinu a deset minut. Osmdesátý hráč žebříčku Millman třikrát prohrál podání a dostal šest es, sám se nedokázal propracovat k žádnému brejkbolu. Ani ve druhém finále na okruhu ATP tak třicetiletý Australan neuspěl, naopak Djokovič při své premiéře v Tokiu neztratil ani set.

Rodák z Bělehradu hrál v Tokiu po měsíční pauze, naposledy vzdal osmifinálový zápas na US Open kvůli problémům s ramenem. Pokud se Djokovič udrží až do konce sezony v čele žebříčku, zakončí pošesté rok jako světová jednička a vyrovná rekord Peta Samprase. Legendární Američan kraloval pořadí ATP nepřetržitě v letech 1993 až 1998.

Ósakaová získala v Pekingu třetí letošní titul

Ósakaová získala v Pekingu třetí letošní titul. Vítězka Australian Open, která minulý týden triumfovala v Ósace, zdolala za téměř dvě hodiny aktuální světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie 3:6, 6:3, 6:2 a prodloužila vítěznou sérii na deset zápasů.

Ve finále mužů potvrdil pozici nejvýše nasazeného Thiem. V souboji hvězd nastupující generace dokázal smazat ztrátu úvodního setu a Řeka Stefanose Tsitsipase porazil za dvě hodiny a 11 minut 3:6, 6:4, 6:1. Šestadvacetiletý Rakušan, jenž do letoška v Pekingu nedokázal vyhrát ani zápas, získal čtvrtý titul v sezoně a celkově 15. v kariéře.

Šampionka z Roland Garros Bartyová, která po US Open opět vystřídala Ósakaovou v čele žebříčku, v Pekingu další třísetový duel nezvládla. Po náročných bitvách s Petrou Kvitovou a Kiki Bertensovou sice i dnes lépe začala a za 34 minut získala první set, jednadvacetiletá Japonka ale dokázala duel otočit.

Tituly na dvou turnajích za sebou získala poprvé v kariéře. "Říkala jsem si, že nesmím přestat bojovat. Tohle je finále a je čest v něm být. Nebyla jsem tu tak úplně v klidu, snad v každém zápase jsem aspoň jednou hodila raketou. Opravdu jsem tu moc chtěla vyhrát. Měla jsem pocit, že si musím něco dokázat," řekla dvojnásobná grandslamová šampionka po zisku pátého titulu v kariéře.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3 666 275 dolarů):
Dvouhra - finále:
Thiem (1-Rak.) - Tsitsipas (3-Řec.) 3:6, 6:4, 6:1
Čtyřhra - finále:
Dodig, Polášek (Chorv./SR) - Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) 6:3, 7:6 (7:4)
Ženy (dotace 8 285 274 dolarů):
Dvouhra - finále:
Ósakaová (4-Jap.) - Bartyová (1-Austr.) 3:6, 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále:
Matteková-Sandsová, Keninová (USA) - Ostapenková, Jastremská (Lot./Ukr.) 6:3, 6:7 (5:7), 10:7
Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 8 322 885 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Basilašvili (15-Gruz.) - Albot (Mold.) 4:6, 6:1, 6:3
J. Sousa (Portug.) - Krajinovič (Srb.) 2:6, 6:4, 7:6 (7:5)
Fritz (USA) - Verdasco (Šp.) 7:6 (7:2), 6:7 (5:7), 6:4
Hurkacz (Pol.) - Čang Č'-čen (Čína) 7:6 (7:5), 6:4
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 2 046 340 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Millman (Austr.) 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále:
Mahut, Roger-Vasselin (2-Fr.) - Mektič, Škugor (Chorv.) 7:6 (9:7), 6:4

Reklama

Související témata: