Hlavní obsah

Šafářová byla po porážce i přes ovace zklamaná

LONDÝN

Ani ovace publika a obdiv komentátorů BBC při přímém přenosu jejího zápasu ve Wimbledonu v pátek české tenistce Lucii Šafářové nezmírnil zklamání z prohry se třetí nasazenou hráčkou Jelenou Jankovičovou ze Srbska. Na pozápasovou tiskovou konferenci česká hráčka přišla posmutnělá.

Článek

"Tady je to o tom, jestli člověk vyhraje, nebo prohraje. Kdo se bude zítra ptát, jestli to byl skvělý zápas? Být hrdá na to, že jsem prohrála, kam bych se posunovala dopředu?" řekla.

Šafářová dnes v třetím kole podlehla Jankovičové na kurtu číslo jedna po třísetové a téměř tříhodinové bitvě 7:5, 6:7 a 2:6. V utkání byla dlouho jistější než její soupeřka. Vyhrála první set a v druhém ji od senzačního postupu dělil jediný game.

Jedním z diváckých vrcholů byla sedmá hra druhého setu, která sama trvala přes 20 minut. "Tahaly jsme se o každý míč," popisovala Šafářová po zápase pocity z této fáze. "Bylo to fyzicky, ale i psychicky strašně náročné. Každý ten míč to bylo už vyhrané nebo prohrané, pořád nahoru a dolů... Byl to výborný zápas, a o to více jsem z toho smutná, protože jsem to chtěla vyhrát."

Jankovičová dokázala výsledek druhé sady otočit pro sebe až v jejím úplném závěru. "Myslím si, že jsme obě dvě hrály super tenis. Určitě mě strašně mrzí, že jsem to hlavně v tie-breaku nedokázala dotáhnout. Nemůžu ale říci, že bych udělala nějakou chybu, ona prostě zahrála v tie-breaku o něco líp," uvedla Šafářová.

Během pauzy ztuhla 

Srbská hráčka si po druhém setu vyžádala čas na ošetření, a než se stihla vrátit na dvorec, začalo pršet a duel byl na zhruba 30 minut přerušen. "Po tom přerušení jsem asi trošku vytuhla," vysvětlila Šafářová proměnu situace na kurtu po dešti, kdy Jankovičová už neměla větší potíže a bylo zjevné, že se s nucenou pauzou vyrovnala lépe.

Srbka za stavu 3:2 sebrala Šafářové podání a dostala se do dvougamového vedení. "Nebyla jsem asi schopná se zkoncentrovat a vrátit se do utkání," řekla Šafářová. "Ona (po přerušení) přišla a začala výborně servírovat a ... když člověk (v takové situaci) neudělá bod, tak to celé je najednou pryč."

Proti jedné z favoritek turnaje však Šafářová rozhodně nezklamala. Pochválila ji i sama Jankovičová. "Předvedla několik neuvěřitelných úderů," řekla vítězka agentuře Reuters. "Ale já jsem bojovala. Zůstala jsem silná, a to byl ten rozdíl," dodala tenistka, která v předchozích dvou zápasech ve Wimbledonu ztratila jen čtyři hry.

Celková bilance, kdy již v druhém startu ve Wimbledonu došla až do třetího kola, ji bezprostředně po zápase nijak neutěšovala. "Na jedné straně jsem ráda, že vím, že dokážu hrát i vyhrát s těmi nejlepšími, ale ještě něco málo tam chybí. Takže musím na sobě pracovat, abych to prolomila," uzavřela česká tenistka.

Reklama