Hlavní obsah

Vaidišová prodloužila ve Wimbledonu české prokletí Mauresmové

LONDÝN

Nepříjemné zkušenosti s českými tenistkami má v letošním roce Francouzka Amélie Mauresmová. Na Australian Open a Roland Garros vypadla po duelech s Lucií Šafářovou, na dalším grandslamovém turnaji ji pak vyřadila Nicole Vaidišová. Česká jednička vyhrála ve čtvrtém kole Wimbledonu po třísetové bitvě, která musela být třikrát přerušena kvůli dešti. Ve čtvrtfinále se Vaidišová utká s Anou Ivanovičovou ze Srbska.

Článek

Čtvrtá nasazená Mauresmová v prvním setu dvakrát prorazila podání své soupeřky a po krátké přestávce zaviněné deštěm vedla už 5:3. Navíc podávala na vítězství v sadě. Vaidišová ale zabrala a dokázala vyrovnat na 5:5 a poté si vynutila zkrácenou hru. Vinou vlastních chyb sice v tie-breaku prohrávala 0:3 a 3:6, ale bojovným výkonem vyhrála dalších pět míčků a získala set pro sebe.

"V tu chvíli už se člověk opravdu snaží jen hrát a doufá, že to půjde. Určitě to byl zlomový bod," komentovala tento okamžik tenistka, které čtvrtfinálová účast vynese více než tři a tři čtvrtě miliónu korun.

Mauresmová si sice ještě nechala poslední míček ověřit technologií jestřábího oka, ale ten promluvil ve prospěch Vaidišové. Začátek druhého setu pak zpozdily dohady francouzské tenistky s rozhodčím o tom, kdo by měl začít podávat, a také technické problémy s tabulkou skóre. Za stavu 4:2 pro Mauresmovou se nad londýnským centrkurtem opět přehnaly mraky a zápas byl podruhé přerušen.

Po přestávce se hrály bez deště pouze tři hry a tenistky musely při vedení Mauresmové 5:4 opět do šaten. Další návrat na kurty korunovala Francouzka vyhraným podáním a zápas musel do třetího setu. Do něj lépe vstoupila Vaidišová, když si vypracovala příjemný tříbodový náskok. Ten držela ještě při vedení 4:1, a když Mauresmová při svém podání předvedla dvě dvojchyby, chyběla ji k celkové výhře jediná hra. Výhodu využila beze zbytku, Francouzka se už na další odpor nezmohla.

Vaidišová je nadšená ze zlepšení na trávě 

Po osmifinálové prohře Mauresmová jen nevěřícně kroutila hlavou. "Byl to zápas na prd. Všechno bylo špatně. Jsem zklamaná z toho, jak jsem nebyla schopná hrát, a to je obzvlášť frustrující," řekla zklamaná Francouzka.

Světová desítka Vaidišová letos na všech grandslamech postoupila minimálně mezi nejlepší osmičku, na Australian Open byla dokonce v semifinále. Už se jí daří i na trávě, která není jejím nejoblíbenějším povrchem. "To, že jsem schopná na něm porazit wimbledonskou vítězku, je pro mě super. Díky tomu, že mám spoustu zápasů a měli jsme kvalitní přípravu v Čechách, jsem schopná hrát zápas od zápasu líp," řekla Českému rozhlasu.

Wimbledon 2007 - výsledky českých tenistů:
ŽENY
Dvouhra - 4. kolo:
Vaidišová (14-ČR) - Mauresmová (4-Fr.) 7:6 (8:6), 4:6, 6:1.
Čtyřhra - 2. kolo:
Mirzaová, Peerová (Indie/Izr.) - Szavayová, Uhlířová (Maď./ČR) 6:4, 6:3, Krajiceková, Radwanská (Niz./Pol.) - Hlaváčková, Klöselová (ČR/Něm.) 6:3, 6:3.

Reklama