Hlavní obsah

Berdychovi vadil vítr a jako vítěze tipuje Federera

Tenista Tomáš Berdych nestačil ve Wimbledonu na loňského finalistu a druhého hráče světového žebříčku Španěla Rafaela Nadala. Hlavní vinu za prohru dal po zápase točícímu se větru, s nímž se nedokázal na rozdíl od soupeře vyrovnat. Na dotaz, zda jeho přemožitel bude letos vítězem, řekl s úsměvem, že si spíše vsadí na Rogera Federera. Celkově je rád, že se dostal na Wimbledonu až do čtvrtfinále.

Článek

S centrálním kurtem se jednadvacetiletý Čech loučil po dvou hodinách a sedmi minutách. Berdych si proti antukovému specialistovi dával původně minimálně vyrovnané šance, ale Nadal si lépe poradil se silným větrem a zrádné odskoky míčků mu dělaly menší problémy.

"Nemám tyhle podmínky na kurtu rád," řekl po utkání Berdych. "Není to dobré pro tenis. Musím se ještě hodně učit, jak v tak větrných podmínkách hrát." I Nadal potvrdil, že podmínky na kurtu byly obtížné. "Snažil jsem se koncentrovat, být pozitivní a neustále se pohybovat," vysvětlil svou vítěznou taktiku na kurtu.

S Nadalem ztratil vyrovnanou bilanci 

Podle Berdycha je styl Nadalovy hry pro takové podmínky vhodnější. "Tím, jak je fyzicky na tom perfektně a hraje hodně spin a liftované údery, mu vítr absolutně nevadí. Když hraje s větrem, dokáže si to rotací udržet, když hraje proti větru, tak je natolik silný, že to dokáže utlačit," vysvětlil.

Pro Nadala bylo podle Berdychova názoru možná výhodou i to, že v posledních dnech soustavně hrál, takže se den ode dne zlepšoval. "Já jsem ztratil podání na začátku každého setu. A bylo to. Nemyslím, že to bylo v něčem mimořádném."

Nadal během zápasu více riskoval a nepouštěl soupeře k vítězným úderům. Po vyhraném tie-breaku úvodní sady měl už utkání ve své moci. "Byl ve skvělé kondici, dobře běhal po kurtu, nedělal mnoho chyb. Má skvělý talent, také je druhý na světě," uznal Berdych kvality svého soupeře, s nímž měl do dneška vyrovnanou bilanci.

Reklama