Hlavní obsah

Venus Williamsová počtvrté zaútočí na triumf ve Wimbledonu

Americká tenistka Venus Williamsová postoupila pošesté v kariéře do finále Wimbledonu. Bývalá světová jednička porazila v semifinále ženské dvouhry 6:2, 6:4 Srbku Anu Ivanovičovou, jež ve čtvrtfinále vyřadila českou naději Nicole Vaidišovou. Trojnásobná wimbledonská vítězka Williamsová se v sobotním finále utká překvapivě s Francouzkou Marion Bartoliovou, která vyřadila světovou jedničku Justin Heninovou.

Článek

"Hrála jsem dobře v prvním setu, nedala jsem jí vůbec šanci. V druhém bylo pár her, s nimiž jsem nebyla tak spokojená, ale stačilo to," dodala po zápase Williamsová, jež letos dává vzpomenout na svou pouť z před dvou let. V roce 2005 totiž také necestovala do All England Clubu v roli největší favoritky, nicméně coby šestnáctá hráčka světa tehdy celý turnaj překvapivě vyhrála.

Bývalá světová jednička totiž vinou zdravotní pauzy vstupovala do letošního Wimbledonu až jako 31. hráčka žebříčku. Přesto se dokázala dostat na londýnské trávě do finále jako nejníže postavená tenistka od roku 1975, kdy byla zavedena současná počítačem zpracovávaná podoba žebříčku.

Bartoliová je jako ve snu 

Zatímco Venus Williamsová je ale trojnásobnou londýnskou šampiónkou a do čtvrté desítky klesla vinou zdravotní pauzy, postup Francouzky Marion Bartoliové je obrovským překvapením.

Zvlášť proto, že dvaadvacetiletá Bartoliová v pátečním semifinále vyřadila světovou jedničku Justine Heninovou. Favorizovaná Belgičanka sice vyhrála první set za dvaadvacet minut 6:1, pak však měla navrch finalistka letošního turnaje v Praze Bartoliová a po výsledku 7:5 a 6:1 dosáhla největšího úspěchu kariéry.

"Je to jako sen," rozplývala se Bartoliová, kterou trénuje její otec. "V prvním setu jsem byla hodně ve stresu, protože jsem hrála poprvé na centrálním dvorci. Ale pak jsem úplně zapomněla, proti komu hraju, a soustředila jsem se na míček. Když mám dobrý den, dokážu porazit kohokoli, a dnes se to ukázalo," dodala rodačka z Le Puy en Velay, jež má na kontě tři vyhrané turnaje WTA.

Heninová touto porážkou přišla o možnost zkompletovat triumfy z turnajů "velké čtyřky". Pětadvacetiletá Belgičanka už má ve sbírce trofeje z Australian Open, Roland Garros i US Open, na Wimbledon si však bude muset počkat minimálně do příštího roku.

"Nějak mi nedochází, co se vlastně stalo," povzdechla si Heninová na tiskové konferenci. "V třetím setu jsem se prostě necítila dost čerstvá, abych na ní stačila. Hrála hodně dobře," ocenila poražená Belgičanka kvality soupeřky.

Pětihodinová bitva Djokoviče s Baghdatisem 

Čtyřnásobný wimbledonský šampion Roger Federer zdolal čtvrtfinálovou překážku Juana Carlose Ferrera. Španělského tenistu, jehož oblíbeným povrchem je antuka, porazil první hráč světového žebříčku 7:6, 3:6, 6:1 a 6:3. Po svém soupeři z loňského finále Španělovi Rafaelu Nadalovi se stal švýcarský favorit druhým semifinalistou.

Téměř pětihodinovou čtvrtfinálovou bitvu mezi tenisty nastupující generace dnes pro sebe rozhodl Novak Djokovič. Dvacetiletý Srb sice ztratil s Kypřanem Marcosem Baghdatisem vedení 2:0 na sety a 3:0 v třetím, koncovku rozhodující sady však zvládl lépe a do prvního wimbledonského semifinále v kariéře postoupil po setech 7:6, 7:6, 6:7, 4:6 a 7:5. V semifinále se Djokovič stejně jako na Roland Garros utká s Rafaelem Nadalem.

Kvarteto nejúspěšnějších mužů zkompletoval Francouz Richard Gasquet, jenž dokázal obrátit vývoj duelu s Andym Roddickem a do prvního grandslamového semifinále kariéry postoupil po vítězství 4:6, 4:6, 7:6, 7:6 a 8:6. Soupeřem jednadvacetiletého talentovaného tenisty v sobotním semifinále bude čtyřnásobný wimbledonský šampion Roger Federer. .

WIMBLEDON 2007
MUŽI
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (4-Srb.) - Baghdatis (10-Kypr) 7:6 (7:4), 7:6 (11:9), 6:7 (3:7), 4:6, 7:5, Federer (1-Švýc.) - Ferrero (20-Šp.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:1, 6:3, Gasquet (12-Fr.) - Roddick (3-USA) 4:6, 4:6, 7:6 (7:2), 7:6 (7:3), 8:6.
ŽENY
Dvouhra - semifinále:
V. Williamsová (23-USA) - Ivanovičová (6-Srb.) 6:2, 6:4, Bartoliová (18-Fr.) - Heninová (1-Belg.) 1:6, 7:5, 6:1.
Výsledky českých tenistů najdete zde

Reklama