Hlavní obsah

Federer popáté v řadě triumfoval na wimbledonské trávě

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer popáté za sebou získal wimbledonský titul. V nedělním finále v pětisetové bitvě porazil Španěla Rafaela Nadala 7:6, 4:6, 7:6, 2:6 a 6:2. Hrálo se tři hodiny a 45 minut. Za posledních sto let na londýnské trávě pětkrát za sebou triumfoval jen Švéd Björn Borg, který nedělní finále sledoval z tribuny. Mužskou čtyřhru vyhrál francouzský pár Clément, Llodra, který si poradil s nejvýše nasazenou dvojicí bratří Bryanů.

Článek

"Pět vítězství za sebou: gratuluji Rogerovi, to je fantastické," složil soupeři poklonu poražený finalista. Sám se z jeho strany také dočkal komplimentu. "Řekl jsem mu u sítě, že si taky zasloužil vyhrát," prozradil Federer, když si v saku a světlých kalhotách přišel pro pohár pro vítěze. K němu dostane šek na 700 000 liber (bezmála 30 miliónů korun). "Když člověk hraje se šampiónem, jako je Rafa, tak to znamená ještě víc," dodal.

Federer hned v druhé hře zápasu získal soupeřův servis a rychle vedl 3:0, ale Nadal se záhy dostal do provozní teploty a vyrovnal. Španělský tenista na trávě spoléhal na stejné zbraně, díky nimž je téměř neporazitelný na antuce. Silovými a velmi agresivními údery od základní čáry hodně vzdoroval i králi trávy Federerovi, zvlášť když k nim přidal výborné prohozy a čas od času úspěšně zaútočil na síti. Úvodní sadu rozhodl až tie-break, v němž Nadal díky Jestřábímu oku odvrátil jeden ze setbolů, ale nakonec stejně prohrál 7:9.

Ve výborném tenisovém představení oba aktéři pokračovali i v druhé sadě, v níž si devět her drželi servis. Federera pak při podání vyvedl z rytmu rozhodčí, když jeho servis do autu nezahlásil jako chybu a nechal pokračovat ve hře. Švýcar zaváhal a Nadal poslal na jeho stranu kurtu vítězný míč, po němž skončil vsedě na zemi. Jindy klidný Federer neskrýval své rozladění a vzápětí ztratil servis i celý set.

O osudu třetího setu opět rozhodovala až zkrácená hra a znovu v ní byl úspěšnější pětadvacetiletý Švýcar. Zápas se však na jeho stranu nezlomil, do následujícího setu vlétl Španěl jako raketa a díky dvěma brejkům se dostal do vedení 4:0. Sice si pak vybral krátkou přestávku na ošetření a pokračoval s tejpem pod pravým kolenem, ale na jeho pohybu to nebylo znát.

V pátém setu měl trojnásobný vítěz Roland Garros blízko k tomu, aby poprvé v kariéře vyhrál i jiný grandslamový turnaj. Dvakrát při Federerově servisu vedl 40:15, ale Švýcar pokaždé hrozbu brejku odvrátil a v šesté hře začal mít najednou navrch. Prorazil Nadalův servis, unikl na 4:2 a získal půdu pod nohama. Od té chvíle už na kurtu dominoval, brejk potvrdil čistou hrou při svém servisu a hned v osmé hře zápas ukončil. Proměnil v pořadí druhý mečbol, který si při Nadalově podání vypracoval, a rozplakal se štěstím.

Podle Nadala rozhodlo podání 

"Dnes jsem byl šťastnější," uznal Federer po jedenáctém grandslamovém triumfu v kariéře. Na rekordní bilanci čtrnácti trofejí Američana Peta Samprase už ztrácí jen tři triumfy.

Nadal prohrál druhé wimbledonské finále za sebou, ale tentokrát měl k úspěchu blíž než loni. "Dnes to bylo trochu zklamání, protože jsem měl dobré šance. Zítra budu spokojený s tímto turnajem a se svou hrou," komentoval porážku a snažil se najít její příčiny. "Možná byl rozdíl v podání. Podával lépe než já, a to je důležité na každém povrchu, ale na tomhle víc, ne?" přemítal.

Bratři Bryanové prohráli ve finále 

Arnaud Clément a Michael Llodra se ve Wimbledonu radovali z triumfu v mužské čtyřhře. Francouzští tenisté ve finále porazili 3:1 na sety nejvýše nasazené americké bratry Mika a Boba Bryanovy. Desátí nasazení Francouzi ztratili první set v tie-breaku, ale další tři sady vyhráli 6:3 a dvakrát 6:4.

Ženskou čtyřhru na trávě v All England Clubu vyhrála zimbabwsko-jihoafrická dvojice Cara Blacková, Liezel Huberová. Ve finále ve třech setech udolaly Slovinku Katarinu Srebotnikovou a Japonku Ai Sugijamaovou.

Smíšenou čtyřhru vyhráli domácí Jamie Murray a Srbka Jelena Jankovičová. Ve finále porazili ve třech setech švédsko-australskou dvojici Jonas Björkman, Alicia Moliková, která musela v neděli kvůli zpožděnému programu odehrát i semifinále.

Český junior Roman Jebavý nedosáhl na vítězství ve čtyřhře a po boku slovenského partnera Martina Kližana podlehl ve finále v supertiebreaku italskému páru Daniel Lopez, Matteo Trevisan.

WIMBLEDON
Muži:
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) 7:6 (9:7), 4:6, 7:6 (7:3), 2:6, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Clément, Llodra (10-Fr.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 6:7 (5:7), 6:3, 6:4, 6:4.
Ženy:
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (2-Zimb./JAR) - Srebotniková, Sugijamaová (4-Slovin./Jap.) 3:6, 6:3, 6:2.
Smíšená čtyřhra:
Semifinále:
Björkman, Moliková (5-Švéd./Austr.) - Santoro, Brémondová (Fr.) 6:3, 3:6, 6:3.
Finále:
J. Murray, Jankovičová (Brit./Srb.) - Björkman, Moliková (5-Švéd./Austr.) 6:4, 3:6, 6:1.
Junioři:
Dvouhra - finále:
Young (3-USA) - Ignatik (1-Běl.) 7:5, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Lopez, Trevisan (7-It.) - Jebavý, Kližan (ČR/SR) 7:6 (7:5), 4:6, 10:8.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
U. Radwaňská (6-Pol.) - Brengleová (7-USA) 2:6, 6:3, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Pavljučenkovová, U. Radwaňská (1-Rus./Pol.) - Doiová, Naraová (Jap.) 6:4, 2:6, 10:7.

Reklama