Hlavní obsah

Wimbledon ve znamení deště, krále Federera a ženských překvapení

Letošní Wimbledon nabídl fanouškům, co čekali - dešťové přeháňky a vítězství Rogera Federera. Ženská dvouhra jim však přinesla řadu překvapení a triumf Američanky Venus Williamsové, která se kvůli zdravotním problémům v této sezóně spíše trápila a před turnajem se s ní nepočítalo.

Článek

Pro pořadatele je největším úspěchem, že se turnaj stihl nakonec dohrát včas. Už v prvním týdnu nabral program kvůli dešti skluz, ale organizátoři usoudili, že není natolik výrazný, aby porušili tradici volné úvodní neděle. Nakonec ale nastalo to, že se zápasy třetího kola mužské dvouhry naplánované na sobotu dohrávaly až ve středu. Na skluz doplatil například Rafael Nadal, který na cestě do finále hrál od pondělka každý den.

Španělský tenista nakonec málem sesadil z trůnu švýcarského krále londýnské trávy. Pětadvacetiletý Federer ve finále řešil řadu kritických situací, než se bezmála za čtyři hodiny radoval z vítězství 3:2 na sety a pátého triumfu za sebou. Zařadil se tak po bok legendárního Björna Borga.

Největším překvapením Bartoliová 

V ženské dvouhře se znovu ukázalo, že sestry Williamsovy není radno na velkých akcích podceňovat, ať už jsou ve světovém žebříčku kdekoliv. Mladší Serena v lednu šokovala triumfem na Australian Open, Venus se podobný kousek povedl na londýnské trávě. Po problémech se zápěstím se propadla až na jednatřicátou příčku světového žebříčku a ve Wimbledonu málem nepřešla přes třetí kolo, když v rozhodujícím setu zápasu s Japonkou Akiko Morigamiovou prohrávala 3:5.

Zápas však otočila a vývoj turnaje se pro ni zlomil. V osmifinále jasně přehrála světovou dvojku Marii Šarapovovou z Ruska a na cestě ke čtvrtému wimbledonskému triumfu v kariéře už neztratila ani set.

Ve finále porazila největší překvapení londýnského grandslamu Marion Bartoliovou. Francouzská tenistka na první pohled neoslňuje rychlým pohybem ani krásnými údery, ale na trávě All England Clubu prakticky nechybovala a dočkala se životního úspěchu. Právě ona v semifinále připravila světovou jedničku Justine Heninovou o šanci zkompletovat sbírku grandslamových trofejí.

O bojovnosti amerického sesterského dua vypovídal také heroický výkon Sereny v osmifinále se Slovenkou Danielou Hantuchovou. V jeho druhé sadě dostala takovou křeč do lýtka, že jen na trávě bezmocně křičela bolestí, ale utkání nevzdala. Odpajdala zbytek setu a pak jí pomohlo počasí, když díky další dešťové přestávce získala čas na ošetření. Po pauze vybojovala postup do čtvrtfinále.

Vaidišovou zradila psychika, Berdychovi škodil vítr 

Nejlepší čeští tenisté Nicole Vaidišová a Tomáš Berdych postoupili do čtvrtfinále dvouhry a překonali osobní wimbledonská maxima, ale zároveň odhalili své slabiny.

Vaidišová vedla v utkání s Anou Ivanovičovou 5:3 v rozhodujícím setu a při servisu soupeřky měla tři mečboly, ale ani jeden neproměnila a nakonec do semifinále postoupila srbská tenistka. Osmnáctiletá Češka po zápase uznala, že závěr nezvládla především psychicky.

Impulzivní tenistka výborným výkonem ve vítězném zápase s obhájkyní Amélií Mauresmovou ukázala, že může absolutní světové špičce konkurovat i na neoblíbené trávě. Na všech třech letošních grandslamech postoupila minimálně do čtvrtfinále a herně už má i na to, aby pomýšlela na víc než na zopakování semifinálové účasti z loňského Roland Garros a letošního Australian Open. Potřebuje ale dozrát.

Jednadvacetiletý Berdych zlomil prokletí grandslamového osmifinále a poprvé v kariéře na jednom ze čtveřice elitních turnajů postoupil mezi posledních osm. Na světovou dvojku Nadala si na trávě poměrně věřil, ale jeho postupové šance odvál vítr. Ve složitých povětrnostních podmínkách nemohl hrát svou hru a na španělského tenistu nenašel zbraň.

Velký propad potkal loňského wimbledonského čtvrtfinalistu Radka Štěpánka. Po loňském zranění zad stále nenašel herní pohodu a s londýnským grandslamem se rozloučil hned v prvním kole. Pro hráče, který se před rokem po Wimbledonu vyšplhal až na osmé místo světového žebříčku, to bude znamenat pád mimo elitní stovku.

Reklama