Hlavní obsah

Král Federer po Wimbledonu myslí na rekord

Jedenáct triumfů z grandslamových turnajů má na kontě švýcarský tenisový fenomén současnosti Roger Federer! A pořád nemá dost. Po nedělním pátém triumfu ve Wimbledonu vyhlásil útok na rekord Peta Samprase, který během kariéry oslavil čtrnáct výher na některém ze čtyř největších turnajů roku.

Článek

„Strašně rád bych jeho rekord vyrovnal,“ vyznal se pětadvacetiletý švýcarský tenista bezprostředně po nedělním pátém vítězství ve Wimbledonu, po němž ho světová média označila jako krále londýnského turnaje.

„Pete Sampras je možná nejlepší tenista, jakého jsme kdy měli. Potřeboval jsem pět Wimbledonů, tři Australian Open a US Open, abych se mu alespoň přiblížil. To jednoznačně dokazuje, jak skvělý hráč to byl,“ vysekl Federer poklonu svému předchůdci.

Jedno mají oba tenisoví fenoméni společné. Nikdy nevyhráli French Open. Samprasovi už se to nepodaří. Federer pevně doufá, že v tomhle americkou legendu překoná. „Je to pochopitelně jeden z mých cílů,“ usmál se. „Nevyhrál jsem Paříž, Davis cup či olympijské hry,“ naznačil Švýcar, že motivace mu rozhodně nechybí. „A spoustu dalších turnajů rád vyhraji znovu,“ usmál se rodák z Binningenu nedaleko Basileje.

Neustále pod tlakem 

Triumfem ve Wimbledonu se vyrovnal legendárnímu Švédu Borgovi. Ten do neděle jako jediný za posledních sto let na londýnské trávě vyhrál pětkrát za sebou. „Byl jsem pod obrovským psychickým tlakem. Všichni mluvili o tom, jestli vyhraji popáté v řadě. Bylo to těžké. Borg sledoval finále osobně stejně jako Becker, Connors, McEnroe. Tohle vítězství zůstane nesmazatelně v mé paměti,“ vyznal se Federer.

Po vyrovnání rekordu uznale hovořil i o kvalitách největšího soka Nadala. „Na cestě za pátým vítězstvím jsem byl šťastnější. Řekl jsem Rafaelovi, že si zasloužil vyhrát také,“ prohlásil Federer tradičně oblečený při dekorování vítězů do bílého saka.

Kromě čtyřicet centimetrů vysoké trofeje si odnesl i prémii sedm set tisíc liber, což je bezmála třicet miliónů korun. „Ale když hrajete se šampiónem, jako je Rafael, tak to znamená mnohem víc. On se totiž na trávě hodně zlepšil. Hraje mnohem agresivněji, je stále více všestrannější,“ řekl Federer o Nadalovi.

O technice pochybuje 

Naopak „nit suchou“ nenechal na výkřiku moderní techniky, kterou ve Wimbledonu představovala technologie Jestřábího oka, umožňující hráčům reklamovat rozhodnutí čárových sudí. „Nevím, jak tento přístroj vyvíjeli. Jestli brali v úvahu všechny možnosti, jako je dráha míče nebo dráha odrazu, trojrozměrnost... Prostě všechno,“ naznačil obdivovatel Beckera a Edberga své pochybnosti o spolehlivosti systému.

Reklama