Hlavní obsah

Vyšší dotace Masters tenistky těší, Plíšková by přidala dalším

Praha/Šen-čen

Čtrnáct milionů dolarů, v přepočtu přes 323 milionů korun, si rozdělí tenistky na Turnaji mistryň. V čínském Šen-čenu se dotace oproti loňskému vrcholu sezony v Singapuru zdvojnásobila a o vysoké odměny bude od neděle bojovat pětice Češek. Světová dvojka Karolína Plíšková by raději zvýšila odměny v prvních kolech grandslamů, aby si na lepší peníze přišlo více hráček.

Foto: Sport.cz

Česká tenistka Karolína Plíšková

Článek

"Nebudu říkat, že se mi to nelíbí, protože to se asi líbí každému," řekla Plíšková před odletem do Šen-čenu, ale jedním dechem dodala: "Škoda, že se to rozdělí jenom mezi nejlepší osmičku, která si vydělá tak jako tak. Kdybych hlasovala, tak aby se to zvýšilo pro grandslamová první kola a vydělalo si víc lidí."

Před rokem si Plíšková za postup do semifinále ze skupiny s jednou porážkou zajistila 497 tisíc dolarů. Letos by za stejný výsledek získala 2 095 milionu dolarů. "Je to bonus na konci roku, ale jela bych tam, i kdyby bylo míň peněz než loni," řekla.

Letošní neporažená šampionka dostane šek na 4 725 milionu dolarů (přes 109 milionů korun), což bude největší prémie v dějinách ženského sportu. Petra Kvitová před osmi lety po triumfu na Masters v Istanbulu brala 1,75 milionu dolarů.

"Jsme rády, že to tak je a WTA je schopná sehnat sponzory. Možná i proto se hraje v Číně, protože tam peníze prostě jsou," řekla Kvitová. Tenistky mají výrazně vyšší dotace než muži, kteří si v Londýně rozdělí devět milionů dolarů. "Je příjemné vědět, že máme větší dotaci na Masters než chlapi, protože už dlouho bojujeme o rovné prize money. Na grandslamech už jsou a tohle je další krok," řekla Kvitová.

I ve čtyřhře si hráčky přijdou na vysoké odměny. Vítězný neporažený pár získá milion dolarů. "To ženský sport v životě neviděl. Je bomba hrát o tak obrovské prize money a je vidět, že Číňani stojí o to, aby se tam tenis hrál," řekla jednička čtyřhry Barbora Strýcová, která hraje v páru se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Druhým českým párem ve čtyřhře na letošním vrcholu sezony jsou loňské finalistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Reklama