Hlavní obsah

Podle kapitána tenistek rozhodlo domácí prostředí a neúčast Vaidišové

PALAFRUGELL

Domácí prostředí a absence Nicole Vaidišové rozhodla podle nehrajícího kapitána Aleše Kodata o neúspěchu českých tenistek ve fedcupové baráži ve Španělsku. Minimálně o rok se tak odloží vstup týmu do elitní Světové skupiny I a šance bojovat o mety nejvyšší. Podle Kodata hrálo domácí prostředí mnohem větší roli než v dubnovém zápase na Slovensku, i když atmosféra v ochozech zdaleka nebyla tak bouřlivá.

Článek

"Ten stadion tady, klimatické podmínky, povrch dvorce, to všechno bylo úplně ušité na míru Španělkám. Bylo vidět, jak si v tom hrozně libují," řekl kapitán novinářům. Výsledek rovněž výrazně ovlivnila neúčast jeho nevlastní dcery, která se ve čtvrtek dozvěděla, že trpí lehkou formou mononukleózy. "Kdyby byly optimální okolnosti a mohla nastoupit Nicole, tak by asi ten výsledek byl opačný. Nicole má nátlakovou hru, hraje rychle, to ty Španělky nemají rády. Laicky řečeno by je možná vytřískala stejně jako Lucka včera tu jejich dvojku," uvedl kouč desáté hráčky světa.

Nehrajícího kapitána porážka hodně sebrala. "Zklamání je to strašné. Udělali jsme pro to úplně všechno. Určitě na to máme, je to vidět, ale nesešlo se to úplně všechno dohromady."

Tlak na Šafářovou byl obrovský

Z českých tenistek navzdory oslabení před zápasem sršel optimismus a odhodlání, ale nakonec bylo rozhodnuto už po dvouhrách. Na prohře Lucie Šafářové s domácí jedničkou Anabel Medinaovou-Garriguesovou se podle Kodata podepsala i tíha očekávání dvou bodů, kterému jako jednička týmu musela čelit. "Ten tlak na ni byl obrovský, proto se jí nedařil ten tenis tak, jak by si představovala. Dopředu věděla, že to bude těžký zápas, už s ní dvakrát prohrála, její hra jí nesedí," komentoval Kodat dnešní první utkání.

Iveta Benešová naskočila do dvouher jako náhradnice a oba své zápasy ve třech setech prohrála. "Iveta nehraje tak rychle na antuce, a to byl ten slabší prvek. Na druhou stranu odehrála podle mého názoru svoje nejlepší zápasy nejen ve Fed Cupu. Ukázalo se, že jinak to nasazení nešlo udělat," řekl k jejímu výkonu.

Zatím bylo podle něj předčasné poslat do dvouher na kurt sedmnáctiletou Petru Kvitovou, která si nakonec ve čtyřhře za rozhodnutého stavu odbyla fedcupovou premiéru, protože jí chybějí zkušenosti. "Kdyby na ni byla naložena tíha rozhodujícího zápasu, tak by to asi neuhrála. Ukázalo se to i v tom deblu, kdy jí to najednou při situacích jako výhoda nebo shoda ulítávalo," vysvětlil Kodat.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori