Hlavní obsah

Životní příběh tenisty Blakea dobývá americký knižní trh

NEW YORK

Autobiografie amerického tenisty Jamese Blakea se výrazně prosazuje na americkém knižním trhu. Publikace s názvem "Návrat zpátky: Jak jsem ztratil všechno a vyhrál zpátky svůj život" po prvním týdnu prodeje obsadila dvaadvacáté místo na žebříčku nejprodávanějších knih, který zveřejnil list New York Times.

Článek

Blakeův životní příběh je velkým dramatem. Sedmadvacetiletý tenista v roce 2004 při tréninku narazil do kovového sloupku držícího síť a zlomil si krční páteř. Krátce poté jeho otec podlehl rakovině, navíc Blakeovi kvůli infekci ochrnula půlka obličeje a měl problémy se zrakem, sluchem i chutí. Vrátil se však zpátky na kurty, vyšplhal se až na šesté místo světového žebříčku a loni si zahrál finále Turnaje mistrů.

Jeho silný příběh, který v mnoha ohledech připomíná úspěšný boj sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga s rakovinou, se líbí nejen čtenářům, ale také literárním kritikům. V recenzi časopisu People dostala kniha 3,5 z maximálního počtu čtyř hvězdiček, podle magazínu jde o "výjimečné sportovní memoáry, které opravdu mají srdce".

Blakea, kterého v neděli porazil Radek Štěpánek ve finále turnaje v Los Angeles, zájem o jeho knihu příjemně překvapil. "Nikdy jsem si nemyslel, že se bude tolik lidí zajímat o můj příběh, ale doufám, že každý, kdo si mou knihu přečte, najde nějakou inspiraci v tom, čím jsem prošel," uvedl na internetových stránkách ATP.

Reklama